XACT Norden investerar i de trettio mest omsatta aktierna i Norden

XACT Norden (UCITS ETF) är en börshandlad indexfond och har som mål att följa utvecklingen i indexet Handelsbanken Nordic ESG Index så nära som möjligt. Indexet består av de omkring 30 mest omsatta aktierna på de nordiska börserna vilka möter hållbarhetskraven i indexet.

Hållbarhetskraven innebär dels att bolag med höga hållbarhetsbetyg ingår (väljs in), dels att bolag som är involverade i kontroversiella verksamheter inte får ingå (väljs bort). Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).

SFDR innebär en standardisering av fondernas hållbarhetsredovisning, vilket i vår mening har minskat behovet av andra hållbarhetsmärkningar. Handelsbanken Fonder valde därför att inte förnya fondens Svanenlicens i samband med att Svanen uppdaterade sin märkning per 31 mars 2023.

XACT Norden (UCITS ETF) försöker följa Nordic ESG Index. Nordic ESG Index är ett index som återspeglar avkastningen i en portfölj av aktier i de största nordiska bolagen som uppfyller särskilda hållbarhetskriterier.

Denna börshandlade fonds TER (total cost ratio) uppgår till 0,15% p.a. XACT Norden (UCITS ETF) är den största ETF som följer Nordic ESG Index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom fysisk replikering. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Detta är en mycket stor ETF med 2 023 miljoner euro tillgångar under förvaltning

Handla XACT Norden (UCITS ETF)

XACT Norden är en svensk och europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamnNasdaq StockholmSEKXACT Norden

Inlägget XACT Norden investerar i de trettio mest omsatta aktierna i Norden dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt