Vilka värdedrivare ser vi för kryptovalutor?

I denna artikel har vi valt att inte gå in på de mest grundläggande detaljerna om kryptovalutor, utan väljer att titta närmare på vilka värdedrivare ser vi för kryptovalutor? Det är saker som kan komma att fungera som värdedrivare för i första hand Bitcoin, men även för Ethereum. Vi tittar även på vad som hänt med så kallade Altcoins under de perioder när kryptovalutor, och Bitcoin i synnerhet, har rusat.

Det har varit ett starkt år för digitala tillgångsderivat och investeringsprodukter. Detta har uppnåtts utan det faktiska godkännandet av en amerikansk ETF som spårar spotpriset på Bitcoin.

Enligt data från CoinShares har investeringsprodukter för digitala tillgångar sett ett nettoinflöde av 1,14 miljarder USD sedan årets början. Det är emellertid inte hela historien, av dessa 1,14 miljarder dollar har så mycket som 1 miljard dollar av detta inflöde inträffat under de senaste åtta veckorna, vilket tyder på stigande optimism över hela marknaden.

Inte bara har emittenter som BlackRock, Fidelity Investments och Franklin Templeton ansökt om att få lansera spot-bitcoin-ETFer. Ethereums investeringsprodukter upplevde sina högsta veckoinflöden på över ett år när BlackRock ansökte om en spot-ether-ETF, vilket indikerar den växande attraktionskraften för hela tillgången klass. Fidelity följde efter vilket gör dem till den sjunde deltagaren i Ether-loppet.

Bloomberg ser effkterna av rekordkörningen 2020/2021 när det öppna intresset för Bitcoin-optioner på Deribit (den största kryptooptionsbörsen) nådde ett nytt rekord på 14,9 miljarder dollar den här veckan – vilket överträffade 14,4 miljarder dollar under Bitcoins rekordhöga lopp under fjärde kvartalet 2021.

Många bedömare tror dock att marknaden har öppnat sig mer för institutionella investerare sedan marknadseuforin 2021. Till exempel har det nominella värdet av Bitcoin-terminer ett så kallat öppna intresset på CME-gruppen nu överskuggat det för Binance, världens största kryptobörs. Coinglass siffror visar 4 miljarder dollar i öppet intresse på den förra, jämfört med 3,8 miljarder dollar på den senare.

Orbit Markets, noterar att köpoptioner på kryptovalutor varit i stark efterfrågan under de senaste veckorna, även om köparnas intresse för närvarande varierar från förnuftiga 38 000 dollar hela vägen upp till fantasifulla 100 000 USD.

CoinShares analyschef James Butterfill håller med och påpekar att den genomsnittliga Bitcoin-investeraren nu är mer mogen och sofistikerad än under tidigare marknadscykler; “Bitcoin ETP-handelsvolymer, i avsaknad av ETF, utgjorde 19 procent av totala Bitcoin-handelsvolymer på betrodda börser. Detta är långt över tidigare nivåer, vilket tyder på att ETP-investerare deltar mycket mer i det nuvarande rallyt än 2020/2021”. Han modellerade också den potentiella effekten av ett amerikanskt spotgodkännande av Bitcoin: enligt CoinShares kan ett inflöde på bara 2,5 miljarder dollar driva upp priset på Bitcoin till 54 000 dollar.

Även om spot-ETFer fortfarande är den omedelbara ambitionen för många investerare som söker exponering mot digitala tillgångar, verkar det som om många investeringsprodukter fungerar bra även innan ETF-godkännandet blir verklighet.

Vad händer med Bitcoin-priset om en Spot ETF godkänns?

Ett godkännande av en spotbitcoin ETF som erbjuds av BlackRock kan ge 30 biljoner dollar till bitcoin, vilket skickar BTC-priset till nya höjder. Roundtables Rob Nelson och Alex Mascioli, grundare av handelssignal- och dataleverantören Trade The Chain, utvärderade det utvecklande landskapet av kryptovalutor, grävde djupt in i konsekvenserna av en potentiell bitcoin-börshandlad fond (ETF) i USA och vad den kan betyda för kryptoindustrin.

Bitcoin kommer att stiga med 337 procent

Bitcoin kommer att stiga med 337 procent till 150 000 dollar i mitten av 2025 när världens största kryptovaluta börjar en ny cykel, säger analytikerna på Bernstein i en nyligen publicerad rapport, bland annat på grund av stora marknadsrörelser inom industrin, inklusive bitcoins kommande halvering och det troliga godkännandet av de första Spot Bitcoin-ETFerna.

Enligt rapporten har bitcoin historiskt sett ökat närhelst det sker en halvering, en förutbestämd händelse där mängden bitcoin som tas emot för att bryta krypton minskas. Detta sker vart fjärde år, med nästa halvering planerad till april 2024.

Eftersom en halvering i huvudsak minskar utbudet av bitcoin, är det mindre sannolikt att kryptogruvarbetare säljer ackumulerade tokens, eftersom de förväntar sig högre framtida priser. Redan har 70 procent av bitcoin-tokens inte sålts under de senaste tolv månaderna, påpekade analytiker på Bernstein.

Vad händer med Bitcoin-priset om Spot ETF inte godkänns?

Bitcoins senaste starka utvecklingen beror åtminstone delvis på optimism angående den förestående lanseringen av flera spot-ETF-produkter i USA. I Europa förbjuder lagstiftningen en ren ETF då en sådan måste äga sexton olika typer av tillgångar. Det finns en enda europeisk ETF som spårar priset på Bitcoin, Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF (BCOIN). Jacobi Asset Management (Jacobi) har noterat Europas första Bitcoin ETF på Euronext Amsterdam, men den har fått en hel del kritik främst för hur den inte är en traditionell börshandlad fond. Den har inte heller lyckats med att attrahera lika mycket kapital som många av de företag som redan tidigt gav ut så kallade ETCer, en form av certifikat på Bitcoin och andra kryptovalutor.

Det är inte förvånande att analytiker förväntar sig att se negativa kortsiktiga prisåtgärder om en Bitcoin spot-ETF avvisas av den amerikanska finansinspektionen, SEC. Ett stort antal kryptoanalytiker påpekade dock att Bitcoin verkligen inte bygger sin existens på en ETF.

Medan marknaderna tycks ha fullt ut anammat tanken att US Securities and Exchange Commission (SEC) kommer att godkänna en spotbitcoin ETF även om det är oklart när, är det värt att överväga vad som händer om SEC fortsätter att leverera fortsatta avslag och vad det kan betyda för priset på kryptovalutan.

Det är ingen överraskning att analytiker tror att det skulle bli åtminstone en negativ kortsiktig prispåverkan på SEC-avslag, men vad kan man förvänta sig efter denna?

Varje nedgång, sade Laurent Kssis, en kryptohandelsrådgivare på CEC Capital.noterade, måste balanseras mot andra hausseartade katalysatorer, som den annalkande halveringen. “Ett kluster på 25 000 dollar är högst osannolikt såvida inte SEC är kategorisk, men jag känner att det kommer att vara en situation som går tillbaka till ritbordet och hoppet kommer fortfarande att finnas i allas bakhuvud.”

“Om en första amerikansk ETF som spårar Bitcoin inte blir godkänd, tror jag att det skulle vara en betydande nedgång för marknaden”, säger Martin Leinweber, produktstrateg på MarketVector Indexes. “En spot Bitcoin ETF ses ofta som ett kännetecken för institutionell acceptans och integration in i vanliga finansiella system.”

Leinweber tillade att ett avslag också kan utlösa viss rättslig turbulens för SEC, som i juni led en stor domstolsförlust när det slogs fast att byrån var “godtycklig och nyckfull” i sitt avslag på Grayscales försök att omvandla sitt Bitcoin Trust (GBTC) till en spot-ETF. I oktober misslyckades SEC med att överklaga domen, vilket bidrog till att leda till nuvarande förväntningar på kommande godkännanden.

Leinweber noterar att Bitcoin, som en decentraliserad enhet, verkligen inte beror på sin existens på en ETF, men “ett avslag skulle onekligen kasta en baisseartad skugga på Bitcoinpriset på kort sikt.”

“Jag tror att frånvaron av en ETF skulle medföra ett betydande tryck på kryptomarknaden” sa han. “Det skulle kräva en period av anpassning och omställning, eftersom marknaden skulle behöva frikoppla och skapa en ny berättelse framåt.”

Andra kryptotillgångar som ether (ETH) skulle sannolikt inte vara immuna mot dessa återverkningar, särskilt med tanke på att SEC härnäst skulle flytta sitt fokus till spot ether ETF-ansökningarna.

Hausseartad handling går utöver ETF

“Om en spot-ETF inte godkänns snart, tror vi att Bitcoins investeringsfall för 2024 förblir mycket starkt”, säger Hashdex CIO, Samir Kerbage. “Fler investerare börjar uppskatta fördelarna med bitcoin som ett värdebevarare eller typ av digitalt guld”.

Kerbage noterade också att nästa Bitcoin-halvering närmar sig och “om historien återigen rimmar, kommer priset på BTC att reagera positivt på denna planerade minskning av utbudet.”

“Oavsett när en spotbitcoin ETF godkänns, har utsikterna för världens första och största kryptovaluta aldrig varit starkare”, avslutade han.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Vilka värdedrivare ser vi för kryptovalutor? appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt