Vad betyder the Lipstick effect?

Har du någonsin hört talas om “the Lipstick effect” eller som det heter på svenska, Läppstickseffekten? Nej, det är inte den senaste trenden på TikTok, men det är en intressant egenhet i våra utgiftsvanor, speciellt när ekonomin kastar oss en kurva.

Så här är kärnan: när det är knappt med pengar och ekonomin ser lite dyster ut, kanske vi inte satsar på stora och dyra saker som den där skinande nya bilen eller den senaste iPhonen.

Men ett tjusigt läppstift eller någon liten lyx? Absolut ja! Det är som tröstmat men för våra plånböcker.

Varför gör vi det här?

Tänk på det. När tiderna är osäkra är vi mindre sugna på de där stora och dyra köpen. För mycket engagemang kanske? Men vi vill fortfarande ha de där små pick-me-ups som premiumläppstiftet eller det där lite överprisade kaffet. Det ger oss lite lyx och en känsla av att “unna oss själva” utan att spränga banken.

Människor fortfarande längtar efter en smak av lyx, även i tuffare tider, betyder att det alltid finns en marknad för dessa mindre godsaker. Så nästa gång tidningsrubrikerna skriker “ekonomisk nedgång”, och du kommer på att du tittar på det där snygga läppstiftet eller gourmetchokladkakan, kom bara ihåg: det är inte bara du.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Vad betyder the Lipstick effect? appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt