Vad är iridium och är det dyrare än guld?

Det finns en hel del exempel på material på jorden som är dyrare än guld. Det är allt från glittrande diamanter till glänsande rodium. Världens dyrbara naturresurser kan säljas till höga priser. Men hur är det med iridium?

Vad är iridium?

Iridium är ett kemiskt grundämne som har atomnummer 77 och klassas som en övergångsmetall. Iridium är fast vid rumstemperatur. Namnet iridium sägs komma från det grekiska ordet iris som betyder regnbåge som representerar de starkt färgade föreningarna snarare än själva metallen enligt Royal Society of Chemistry. Precis som guld är iridium ganska oreaktivt och har en mycket hög densitet och smältpunkt. Faktum är att iridium är det mest korrosionsbeständiga grundämnet inom det periodiska systemet.

Vem upptäckte iridium?

Den engelske kemisten Smithson Tennant är den person som brukas krediteras för att ha upptäckt grundämnet. Det finns emellertid flera andra, inklusive franska kemister som H.V. Collet-Descotils, A.F. Fourcroy och N.L. Vauquelin vilka sägs ha stött på iridium ungefär 1803 i platinamalmer, rapporterar LiveScience. Metallen hittades genom att lösa upp platina i aqua regia, också känt som kungsvatten, en blandning av mycket starka syror.

Vad används iridium till?

Med tanke på den höga densiteten hos denna metall används den sällsynta rena formen av iridium sällan. Den sällsynta formen kanske inte ens existerar i naturen. De flesta iridiumhaltiga malmer innehåller bara en liten andel iridium och kan hittas i Sydafrika, Alaska, Brasilien, Myanmar och Ryssland.

Istället kombineras materialet med platina för att skapa legeringar som vanligtvis är 5-10 procent iridium. Dessa legeringar används sedan för smycken, pennor, kirurgiska metaller och elektriska kontakter enligt Britannica.

Sedan år 2009 används betydande mängder iridium i LED-skärmar för tv-apparater, mobiltelefoner och surfplattor. En ny generation av skärmar av högre kvalité började då lanseras.

Ett växande användningsområde för iridium är elektrolysrör för att producera vätgas.

Hur dyrt är iridium?

I skrivande stund kostar Iridium 4 500 dollar per troy ounce, medan guldpriset är ungefär 2 082 dollar per troy ounce.

Graf över priset på iridium per troy ounce i USD.

Inlägget Vad är iridium och är det dyrare än guld? dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt