USA har blivit världens största exportör av LNG – och tillväxten fortsätter

LNG är naturgas som har kylts ner till flytande form så att den effektivt kan fraktas via fartyg till hela världen, till skillnad från naturgas i gasform som fraktas via rörledningar. Tidigare skedde all export av naturgas via rörledningar. Exempelvis finns det ett enormt nätverk är rörledningar från stora delar av Ryssland till Europa. Men vill man flytta naturgas mellan många andra platser så är inte rörledningar ett alternativ.

I mitten av förra årtiondet var Australien och Qatar världens två största exportörer av LNG. År 2016 var den fortfarande relativt liten, men år 2017 exploderade exporten med tusentals procent. Detta år ökade även USAs export av LNG, men var betydligt mindre än Australien och Qatar.

Sedan ökade dock USA exporten i högt tempo och 2022 var de tre länderna ungefär jämnstora exportörer. Men under 2023 drog USA ifrån och exporterade totalt 91,2 miljoner ton. Australien och Qatar stannade kring 80 miljoner ton, där Qatar faktiskt minskade sin export något från året innan. Under 2024 förväntas USA öka sin export ytterligare då två nya exportanläggningar öppnas. Dels öppnar Venture Global LNG sin Plaquemines-anläggning i Louisiana, och dels Golden Pass i Texas som är ett joint venture med Exxon Mobil och QatarEnergy. Bloomberg skriver att när dessa två anläggningar når full kapacitet så kommer de att addera 38 miljoner ton per år.

Inlägget USA har blivit världens största exportör av LNG – och tillväxten fortsätter dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt