Uranfond når över 200 miljoner USD när världens kärnkraftskapacitet ska tredubblas

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada att meddela att Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) har nått 206,21 miljoner USD under förvaltning (AUM), efter att ha överträffat 100 miljoner USD för mindre än tre månader sedan. U3O8 är Europas största uranfond.

Uranproducenterna förväntas ha en viktig roll i energiomställningen. Det akuta behovet av att uppnå nettonollmål har tvingat globala ledare att utforska alternativa källor till ren energi, och kärnkraft ses som effektiv, säker och ren – särskilt med tanke på att den har färre CO2-utsläpp per GWh än vind-, sol- och vattenkraft.

Senast dök det upp nyheter om att USA avser att kräva att världens kärnkraftskapacitet ska tredubblas till 2050 vid det kommande COP28-toppmötet i Dubai. Deklarationen kommer att uppmana internationella finansinstitutioner, såsom Världsbanken, att inkludera kärnenergi i sin utlåningspolitik. Det förväntas att Storbritannien, Frankrike, Sverige, Finland och Sydkorea kommer att ansluta sig till löftet.

Under tiden, i september, startade Japan om sitt tolfte kärnkraftverk sedan slutet av 2015, efter att ha stängt alla sina anläggningar efter Fukushima-incidenten 2011.

Vi bevittnar något av en ”kärnkraftsrenässans”, med kraftverk som byggs snabbt runt om i världen. Men industrins röster projicerar ett urantillförselunderskott på 66 miljoner pund i slutet av detta år – för att stödja denna kärnkraftsrenässans kommer urangruvarbetare att behöva öka produktionen för att möta efterfrågan.

U3O8, som följer North Shore Sprott Uranium Miners Index, lanserades i maj 2022 och ger exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruvarbetare. Vid sidan av uranbrytningsaktier investerar U3O8 också i uran via fysiska truster – denna ETF har för närvarande cirka 16 procent direkt uranexponering.

Denna ETF lanserades i samarbete med uranexperterna Sprott Asset Management, som övervakar en USA-noterad syster-ETF för urangruvarbetare med 1,6 miljarder USD AUM och en fysisk urantrust med över 5 miljarder USD AUM. Dessutom har ETF också exponering för fysiskt uran.

HANetf lanserade också Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES) i mars i år, vilket ger exponering mot företag som tillhandahåller de kritiska materialen som behövs för den globala omställningen av ren energi, såsom sällsynta jordartsmetaller, silver, koppar, litium, nickel , mangan , kobolt och grafit.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar:”U3O8 har satt en enorm tillväxt i år och blivit den största uran-ETF i Europa. Vi är glada över att se att den när 206,21 miljoner USD så snabbt. USA:s uppmaning att tredubbla världens kärnkraftskapacitet är enligt vår uppfattning ett bevis på en växande insikt om att kärnkraften är en väsentlig och nödvändig del av netto-noll-övergången.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) erbjuder exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruvarbetare, som historiskt har varit underrepresenterade i energisektorn, vilket utgör uppåtpotential.”

Tom Bailey, head of ETF Research på HANetf kommenterar:”Världen håller på att vakna upp till den viktiga roll kärnenergi kommer att spela i energiomställningen, inklusive investerare, vilket framgår av ökningen av inflöden till U3O8. Även om förnybar energi växer i ett uppmuntrande snabbt klipp, kanske det inte räcker för att möta världens energibehov För att nå netto-noll på mindre än tre decennier kommer vi att behöva driva på en mer än för dubbel ekonomi med en större befolkning, där kolväten sjunker till 20 procent av den totala energimixen. Kärnkraft är avgörande för att uppnå detta.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget Uranfond når över 200 miljoner USD när världens kärnkraftskapacitet ska tredubblas dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt