Uran handlas till det högsta priset sedan 2011

Spotpriset på uran fortsätter att stiga. Prisuppgången är en följd av löften om att tredubbla kärnkraften i mitten av seklet, leveransproblem från producenter som Cameco och hotet om ett förbud av rysk export av uran till väst.

Uran nådde nyligen 91 dollar per pund. Det är inte långt från de tresiffriga priser som denna råvara handlades till 2007. Priset har ökat från cirka 50 USD per pund sedan mitten av förra året.

Priset kan nu vara nära en nivå som kan leda till utvecklingen av nya gruvprojekt eftersom världen i allt högre grad ser till atomkraft för att hjälpa att bekämpa den globala uppvärmningen. Ökningen kommer efter att 24 nationer inklusive USA, Japan, Kanada, Storbritannien och Frankrike förra månaden i Dubai vid COP28-konferensen lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten med 2050.

Kina, som inte var en del av det löftet, leder fortfarande det globala kärnkraftverksbyggandet med sina planer på att nästan fördubbla kapaciteten till 100 gigawatt i slutet av detta decennium. Det asiatiska landet har 22 av 58 anläggningar som just nu byggs över hela världen.

Kinas tillväxt

Att möta den ökade efterfrågan har visat sig vara svårt för leverantörer som Cameco, Kanadas största uranproducent. Denna uranproducent sade att de köpte så mycket som 8 miljoner pund uran från andra producenter under det nyligen avslutade kvartalet för att kunna möta sina kontrakt. Investmentbanken Morgan Stanley förutspår att priset kan nå 95 dollar per pund i mars 2024. I november förutspådde Sprott ett tresiffrigt pris inom tolv till arton månader.

Den amerikanska kongressen överväger ett förbud mot import av ryskt uran. Det har passerat representanthuset och väntar på debatt i senaten, även om de flesta företag i väst redan har undvikit Ryssland sedan kriget i Ukraina började för nästan två år sedan. Ett förbud kan utlösa repressalier och Ryssland har anläggningar för att bearbeta uran till bränsle, medan USA startar om en sådan. Biden-administrationen är dock inställd på att underteckna en höjning av två miljarder dollar till landets kärnkraftsindustri inom några veckor.

Inlägget Uran handlas till det högsta priset sedan 2011 dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt