Trender som kan påverka guldpriset under 2024

Guldpriset noterade ett all time high under 2023, understödd av finansiell och geopolitisk instabilitet. Investerare tittar nu intensivt för att se vad 2024 kan ge. Här är vad experter ser komma under det nya året.

Den gula metallen närmade sig ett nytt rekord under första halvåret 2023 när bankkrisen tog fäste, och den nådde den milstolpen under det andra halvåret, pådriven av konflikten i Mellanöstern. Räntehöjningar från den amerikanska centralbanken bidrog emellertid till att göra räntebärande tillgångar mer attraktiva för investerare, vilket dämpade attraktionen hos ädelmetallen.

Feds kamp mot inflationen

Kampen mot inflationen kommer att vara en av de kritiska faktorerna som påverkar priset på guld 2024.

Fed höll räntorna oförändrade på 5,25 till 5,5 procent vid årets sista möte, och den breda enigheten är att centralbanken nu är färdig med sina höjningar. Det betyder dock inte att Fed kommer att vända kursen omedelbart – med de senaste inflationsdata som visar en ökning med 3,1 procent i konsumentprisindex på årsbasis, ligger centralbanken fortfarande långt från sitt inflationsmål på 2 procent. Det senaste punktdiagrammet, som visar vart varje Fed-tjänsteman tror att federal funds-räntan är på väg, pekar på minst tre räntesänkningar 2024, förutsatt att var och en är 25 räntepunkter.

Även om guld har presterat bra under 2023 trots en högre ränta, tenderar ädelmetaller att klara sig bättre när räntorna är lägre. Av den anledningen tror många marknadsbevakare att guld kommer att röra sig högre när Fed vänder kursen.

En annan nyckelfråga är om Fed kommer att kunna dämpa inflationen utan att orsaka en recession. I början av 2023 förutspådde analytiker en måttlig till svår recession, men med den amerikanska ekonomin som fortsätter att visa styrka är åsikterna delade om huruvida 2024 kommer att ge en mjuk landning eller ett hårdare resultat.

Geopolitik och centralbanksköp stödjer guldpriset

Aktuella geopolitiska faktorer påverkar metallpriset, inklusive Rysslands pågående invasion av Ukraina och konflikten mellan Israel och Hamas. Dessa faktorer har fått enskilda investerare att söka en säker hamn i den gula metallen, och de har fått sällskap av centralbanker, som är på väg att sätta rekord för årliga guldköp – i slutet av september 2023 hade de köpt en kombinerad 800 ton guld.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

 

The post Trender som kan påverka guldpriset under 2024 appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt