Stor överkapacitet i produktionen av wafers för solceller i Kina – priserna kraschar

Vid slutet av 2020 hade Kina kapacitet att producera 380 GW ”wafers” för solceller. Vid slutet av 2022 var den 861 GW. Det råder nu en enorm överkapacitet vilket fått priserna på ”wafers” att fullständigt krascha. Sedan augusti 2022 har priserna fallit 75 procent enligt BloombergNEF.

Enligt Bloomberg beror den stora kapacitetsutbyggnaden på främst två faktorer. Det fanns under perioden tillgång på billigt kapital, vilket i sin tur gjorde att företag ökade kapaciteten för att skaffa sig en konkurrensfördel mot företag med äldre teknologi.

Många producenter har nu dragit ner produktionen, vissa till nivåer kring ett kapacitetsutnyttjande på 40 procent. Samtidigt producerar andra nära 100 procent. Mycket talar för en konkursvåg där företag som inte klarat att följa med i utvecklingen blir utslagna. Men här och nu råder ännu så länge en stor överkapacitet.

De fallande priserna är en motvikt till högre räntor och inflation i stort

När stora delar av världen gick från räntor kring noll procent till relativt höga räntor blev plötsligt finansieringen av nya energianläggningar betydligt dyrare att finansiera, oavsett om det gällde villaägare som ville installera solceller på taket eller företag som ville bygga storskaliga anläggningar. Till det kom stigande priser på i princip allt. Denna priskrasch på wafers som lett vidare till en kraftig prisnedgång på de färdiga solpanelerna är i alla fall någon form av motvikt till att allt annat blivit dyrare.

Inlägget Stor överkapacitet i produktionen av wafers för solceller i Kina – priserna kraschar dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt