SPY blir första ETF som når en halv biljon dollar i förvaltade tillgångar

SPDR S&P 500 ETF Trust, den första USA-noterade ETFen, har tagit ytterligare en betydande förstaplats: Det är den första ETF som når en halv biljon dollar i förvaltade tillgångar.

Den 22 februari hade fonden, som förvaltas av State Street Global Advisors och känd av tickersymbolen SPY, 502,3 miljarder USD i AUM, visade SSGAs hemsida.

”Det är den första ETFen att bryta den milstolpen” sa Deborah Fuhr, managing partner och grundare av ETFGI, ett forsknings- och konsultföretag, när hon blev ombedd att bekräfta att SPY var den första ETF som nådde 500 miljarder USD i AUM.

Matthew Bartolini, verkställande direktör och chef för SPDR Americas research vid SSGA, sa att milstolpen är ”ett bevis på SPYs livslängd”. SPY lanserades redan 1993.

”Och det är verkligen byggt på de många olika typerna av användningsfall för SPY” sa Bartolini och tillade att dessa olika användningsområden lockar olika typer av investerare, inklusive institutioner, privata investerare och förmögenhetsrådgivare.

S&P 500-indexet steg med cirka 24 % 2023. I år till och med 22 februari är det upp cirka 6,7 %.

En amerikansk ETF

SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) är en amerikansk börshandlad fond, vilket betyder att den inte finns tillgänglig att köpa hos de svenska bankerna och fondkommissionärerna.

Det finns emellertid en europeisk motsvarighet, SPDR S&P 500 UCITS ETF (SPY5), som är den billigaste fonden i Europa som spårar det amerikanska referensindexet S&P500. Förvaltningsavgiften för SPY5 ligger på låga 0,03 procent per år.

Handla SPY5 ETF

SPDR S&P 500 UCITS ETF (SPY5) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget SPY blir första ETF som når en halv biljon dollar i förvaltade tillgångar dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt