Saudiarabien tvärvänder – stoppar expansionen av produktionskapacitet för olja

Idag meddelade det Saudiska statliga oljebolaget Aramco att landet gett instruktion om att stoppa den planerande expansionen av produktionskapacitet för olja. Planen var att öka den maximalt hållbara produktionen från 12 till 13 miljoner fat per dag. Så sent som i november berättade landet att arbetet med att öka produktionskapaciteten går mycket bra, där målet var att nå 13 miljoner fat per dag år 2027.

Saudiarabien producerade som mest i april 2020 då man var uppe i 11,6 miljoner fat per dag. Efter att OPEC+ begränsat produktionen så ligger Saudiarabien idag på 9 miljoner fat per dag. Landet producerar vanligtvis 2 miljoner fat per dag mindre än man har produktionskapacitet för, vilket även gör att landet har förmågan att snabbt öka produktionen om de så vill.

Förändringen betyder flera saker

En omvändning i kommunikation om framtiden. Saudiarabien har tidigare varit tydliga med att konsumtionen av olja hela tiden kommer att öka, drivet av ständigt ökande efterfrågan från Kina och Indien. Att man nu inte investerar i expansion av produktionen får de mycket optimistiska efterfrågeprognoserna att kännas mindre säkra.

Börjar prioritera ett högre pris framför marknadsandel. Det har inte varit Saudiarabiens prioritet tidigare. Men landets enorma investeringar i att förändra landet från ett slutet religiöst land till en turistmagnet med diversifierad ekonomi kräver enorma mängder kapital. Genom att minska investeringarna i framtida oljeproduktion frigörs kapital som kan finansiera satsningarna på att göra om landet.

Inlägget Saudiarabien tvärvänder – stoppar expansionen av produktionskapacitet för olja dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt