Så sätter du igång ett barnsparande

Att spara till sitt barn är något många föräldrar vill göra men det kan vara svårt att veta hur man sätter igång och vad man ska spara i? Ett barnsparande har förutsättningar att växa sig stort då sparandet sker under många år. Med ett regelbundet och långsiktigt månadssparande jämnar du dessutom ut topparna och dalarna som finns på aktiemarknaden och skapar möjligheter till en bra värdeutveckling över tid. Ett barnsparande kan exempelvis hjälpa ditt barn in på bostadsmarknaden, fungera som en grundplåt under studierna, eller helt enkelt bara vara en finansiell trygghet när barnet ska ta sig an vuxenlivet.

Hur mycket ska jag spara?

Det är lätt att sätta ribban väldigt högt och exempelvis ha målet att sätta undan hela barnbidraget. Risken är att man i längden inte kan fullfölja det och slutar spara helt. Det kan vara bra att börja spara en lite mindre summa och öka på efterhand. På det sättet skapar du en rutin för sparandet och ser till att det blir av. Nivån på det du sparar är helt beroende av dina förutsättningar men huvudsaken är att du sätter igång ett sparande och gör en rutin av det varje månad.

Hur mycket pengar kan det bli?

Om du lyckas spara 500 kronor i månaden i aktiefonder från barnets födsel så kommer sparandet vid 18-årsdagen vid en normal börsutveckling när man tittar historiskt att vara värt över 200 000 kronor. Sparar du 1000 kronor i månaden kommer sparandet upp en bra bit över 400 000 kronor då du får en större ränta på ränta-effekt över tid ju mer pengar du sparar i månaden.

Vad ska jag spara i?

Ett barnsparande är ett sparande på lång sikt vilket gör att du kommer uppleva både börsens ned- och uppgångar och då är aktiefonder ofta ett bra val för dig som sparare. Se regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna och justera sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder.

Vilket namn ska jag spara i?

En fråga som kanske inte känns jätteviktig när man börjar spara men som när 18-årsdagen närmar sig kan göra att viss panik uppstår. Sparar man på ett investeringssparkonto (ISK) i barnets namn så blir pengarna tillgängliga för barnet på 18-årsdagen och då tappar du kontrollen över det sparade kapitalet. Ett bra alternativ är att istället öppna ett dedikerat barnsparande på ett ISK i ditt namn och då kan du längre fram skriva över sparandet på barnet.

Lycka till med ditt sparande!

Joakim Bornold, investeringschef och medgrundare av Levler

Vi på Levler har skapat Sveriges nya sparplattform med över 2000 fonder i vårt utbud. Du får courtagefri aktiehandel på Nasdaq Stockholm till och med 2025 och 25 procent rabatt på alla fonders förvaltningsavgift.

Bli kund på levler.se och testa själv!

Annons: Innehåll från LEVLER

The post Så sätter du igång ett barnsparande appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt