Ryssland tillför mer vete till en marknad som redan ser ett överutbud

Det var ytterligare en vecka med fallande priser för alla spannmål, eftersom farhågorna för lägre produktion i Sydamerika uppvägdes av stort utbud från alla andra regioner. Vädret i Sydamerika och på norra halvklotet bör vara drivkraften för spannmålspriserna på kort sikt.

Ett stort globalt utbud bör fortsätta att tynga marknaden och nästa fråga är var golvet är. Stora producerande regioner som USA och Ukraina planerar redan för lägre arealer med tanke på låg lönsamhet. USDA reviderade sina prognoser för odlingsområden 2024/2025 och sänkte arealerna för majs och vete till förmån för sojabönor. Ryssland ökade sin exportkvot.

International Grains Council, IGC, höjde sin globala spannmålsproduktionsprognos med 3 miljoner ton till 2,31 miljarder ton. Allt detta kommer från högre majsproduktion, men siffrorna visar rekordhög produktion för alla spannmål med en ökning på 43 miljoner ton från år till år.

Ryssland förväntas höja sin veteexport

På vetefronten har den ryske jordbruksministern föreslagit en ny exportkvot på 4 miljoner ton för spannmål mellan den 15 februari och den 30 juni 2024. Detta beror på att vetelagren i Ryssland den 1 januari var en procent högre år jämfört med förra året trots en lägre produktion.

Analytiker i Ryssland ökar också sina produktionsprognoser till 93,6 miljoner ton från 92,8 miljoner ton. Detta är också högre än de 91 miljoner ton som beräknades i den senaste WASDE-rapporten. Anledningen till uppjusteringen är de mycket gynnsamma väderförhållandena under denna vinter.

Det franska jordbruksministeriet minskade den planterade arealen för vintersädesgrödan 2023/2024 med 500 000 ha till 6,2 miljoner ha på grund av alltför mycket regn. Den första rapporten om vetetillstånd visade 68 procent i bra eller utmärkta förhållanden jämfört med 93 procent förra året på grund av överskottsregn under januari. Den globala utbuds- och efterfråganbilden fortsätter att visa på en överutbudsmarknad. Förlusterna i den franska veteproduktionen mer än kompenseras av högre rysk produktion.

Argentina och stora delar av Brasilien förväntas få rikligt med regn, vilket är mycket välbehövligt i båda regionerna. USA och Europa förväntas fortsätta uppleva temperaturer över genomsnittet med en del regn.

Inlägget Ryssland tillför mer vete till en marknad som redan ser ett överutbud dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt