Prognosen för tillgång på koppar under 2024 plötsligt kraftigt mer negativ

Prognosen för tillgång på koppar under 2024 har förändrats kraftigt de senaste två veckorna. BMO Capital Markets har förändrat sin prognos från ett kraftigt överskott till ett mindre underskott. Goldman Sachs som har en mer positivt utsikt för priset prognostiserar nu att underskottet för 2024 kommer att öka till en halv miljon ton. Jefferies spår också ett stort underskott under 2024. Detta rapporterar Bloomberg.

Det som har fått analytikerna att ändra sina utsikter är två händelser.

Förra veckan gav Panamas regering formellt order om att First Quantum Minerals måste stoppa all verksamhet vid sin koppargruva Cobre Panamá som årligen producerar 400 000 ton koppar. Det finns stora protester mot gruvan och konflikten har även blivit politisk. Det hela togs till högsta domstolen som kom fram till att den lag som använts för att dela ut gruvlicensen är ogiltig.

Nästa nyhet kom på fredagen då Anglo American meddelade att de drar ner på kopparproduktionen med 200 000 ton under 2024 och ännu mer under 2025. Bolaget sätter processanläggningen Los Bronces i Chile i undershållsläge vars produktion man anser är olönsam. Bolaget ska fokusera mer på platinametaller som har en högre marginal och rent allmänt verkar bolaget fokusera på att trimma verksamheten efter stigande kostnader.

Kopparpriset har dock inte reagerat märkbart på de nya prognoserna. Marknaden verkar fortfarande fokusera på att Kinas ekonomi går på halvfart.

Inlägget Prognosen för tillgång på koppar under 2024 plötsligt kraftigt mer negativ dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt