Priset på nickel föll 45 procent under 2023

Priset på metallen nickel, på London Metal Exchange, har fallit med enorma 45 procent under 2023. Det är den största nedgången sedan 2008 skriver Bloomberg. Nickel sticker ut från övriga metaller där de flesta har haft ett relativt händelselöst år, det är främst järnmalm som sticker ut åt andra hållet med en uppgång på omkring 20 procent.

Under året har det tillkommit ett stort utbud av nickel på marknaden, framför allt från Indonesien. Samtidigt har den ökade efterfrågan tagit en paus under året. Den kombinationen slog igenom på priset. Blickar vi framåt så skriver Huatai Futures att det inte finns några tecken på att utvecklingen för utbud och efterfrågan ska ändra sig.

Detta används nickel till

Nickel har många användningsområden, både inom industri och vetenskap. Här är några exempel på användningsområden för nickel:

Rostfritt stål: Det mest välkända användningsområdet för nickel är i rostfritt stål. Nickel används som en legering i rostfritt stål för att förbättra dess korrosionsbeständighet och mekaniska egenskaper. Cirka 70 % av allt nickel som produceras används i rostfritt stål.

Batterier: Nickel används också i olika typer av batterier, som till exempel nickel-kadmium-batterier och nickel-metallhydrid-batterier. Cirka 9 % av allt nickel som produceras används inom detta område.

Legeringar: Nickel används i legeringar med andra metaller, som till exempel koppar, aluminium och titan. Nickelbaserade legeringar används inom flyg- och rymdfart, turbiner och kärnkraftverk. Cirka 9 % av allt nickel som produceras används inom detta område.

Katalysatorer: Nickel används också som katalysator i olika kemiska processer, som till exempel oljeraffinering och ammoniakproduktion. Cirka 5 % av allt nickel som produceras används inom detta område.

Mynt: Nickel används också för att tillverka mynt, speciellt i Nordamerika och Europa. Cirka 3 % av allt nickel som produceras används inom detta område.

Elektriska ledare: Nickel används också som en ledare i elektriska kretsar på grund av dess goda ledningsförmåga. Cirka 2 % av allt nickel som produceras används inom detta område.

Övriga användningsområden: Nickel används också inom andra områden som till exempel elektronik, byggmaterial, fordonskomponenter och kemisk analys. Cirka 2 % av allt nickel som produceras används inom dessa övriga områden.

Inlägget Priset på nickel föll 45 procent under 2023 dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt