Priset på levande svin i Kina störtar

Priset på levande svin i Kina sjönk med nästan sju procent på måndagen för en vecka sedan jämfört med en vecka tidigare. Detta markerar den största veckolånga nedgången i år, eftersom nya sjukdomsutbrott lett till att många gårdar skickade fler grisar till slakt på en redan övertillförd marknad, sa analytiker.

Priset på världens största grisköttsmarknad föll till 14,06 yuan (1,92 USD) per kilogram, enligt uppgifter från Shanghai JC Intelligence, det lägsta priset sedan slutet av juni.

Bönder skickar ofta grisar till slakt innan besättningen blir infekterad av sjukdomsspridning, vilket sänker priserna.

Afrikansk svinpest kan vara förödande

Afrikansk svinpest (ASF) kan vara dödlig för svin men infekterar inte människor. Infektionen ödelade Kinas svinbesättning under 2018 och 2019. Sedan dess har utbrott av afrikansk svinpest (ASF) blivit endemiska och har ofta ökat under vintermånaderna.

Kinesiska grisproducenter har knappt gjort någon vinst i år, eftersom utbudet är betydligt högre än för ett år sedan samtidigt som efterfrågan är fortsatt låg. Kina hade 42,4 miljoner suggor i slutet av september, 3,4 procent högre än en normal nivå”, sa en jordbrukstjänsteman tidigare denna månad, och suggors produktionseffektivitet förbättras också, vilket ökar utbudet.

Efter en kort återhämtning i augusti började priset i Kina på levande svin att falla igen i slutet av september, trots början på vad som normalt är den högsta konsumtionsperioden över vintern.

Inlägget Priset på levande svin i Kina störtar dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt