Politiskt stök kommer inte att dämpa amerikanska ekoaktier när investerare fortsätter att växa in

Trots de omfattande framstegen som gjordes vid COP28 i år, särskilt när det gäller finansieringen av världens mest angelägna klimat- och miljöutmaningar, kan det politiska anti-ESG och hållbara investeringsbuller som härrör från USA inte förringa deras globala framgång när det gäller att skapa eller hemmahörande miljömässiga hållbarhetsföretag så kallade amerikanska ekoaktier .

Faktum är att USA är i en avundsvärd position säger ARK Europes verkställande direktör, Rahul Bhushan: ”Födda och uppvuxna företag är isolerade från inhemska anti-miljökänslor av europeiska investerare, medan en börsnotering i USA blir alltmer attraktiv för utländska företag, ökar möjligheterna från det amerikanska aktieuniversumet. Efterfrågan är fortfarande stor och vår egen ETF, Rize USA Environmental Impact ETF (RIZJ), har attraherat 100 miljoner USD sedan lanseringen i slutet av augusti 2023.

”Bakom Kina är USA den näst största globala producenten av sol- och vindenergi, och den näst största marknaden för elfordon (EV). När det gäller produktion av solenergi var amerikanska företags installerade kapacitet i slutet av 2022 113 GW men förväntas öka och nå Kinas nuvarande kapacitet på 393 GW inom fem år. Detta översätts till en imponerande femårig sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på cirka 28,32%. Det placerar USA precis bakom Indien när det gäller tillväxttakt och projicerar att USA kommer att överträffa tvåan – Japan, som för närvarande producerar 74 GW – i solenergikapacitet till 2027.”

Bhushan fortsätter: ”När det gäller vindenergiproduktion betyder USA:s ambitiösa åtaganden att det kommer att överträffa Indien här också – med tre gånger.

För elektroniska fordon är det takten i den inhemska efterfrågan i USA och utrymmet för en så stor marknad som är anmärkningsvärd. Under de senaste fem åren har 3,8 miljoner elbilar köpts in, vilket gör den till den näst största marknaden för elbilar i världen. Även om detta är ynkligt jämfört med Kinas femåriga försäljning på 16,5 miljoner, är marknadspenetrationen i USA bara 5,6 %[1] – vilket ger gott om utrymme att skala. År 2022 registrerades mer än 750 000[2] nya helelektriska bilar i USA, vilket var 57 procent fler än 2021. Det är tydligt att segmentet för batterielektriska fordon (BEV) blomstrar, delvis genom organisk tillväxt och delvis genom Inflation Reduction Act of 2022 (IRA), som återförde det federala skattekreditberättigandet på $7 500 för Tesla och General Motors.”

Dessa är alla teman som utspelas i Rize USA Environmental Impact UCITS ETF (RIZJ) som är noterat på London Stock Exchange (LSE), Frankfurt Stock Exchange (Xetra) och SIX Swiss Exchange

Det är Europas första SFDR Artikel 9 USA miljöpåverkan ETF och motsvarar Foxberry SMS USA Environmental Impact USD Net Total Return Index, specifikt inriktat på amerikanska företag som ger ett betydande bidrag till ett eller flera av de sex miljömålen i EU-taxonomien.

Inlägget Politiskt stök kommer inte att dämpa amerikanska ekoaktier när investerare fortsätter att växa in dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt