Oljeproduktionen i Alberta når sin högsta nivå någonsin inför att Trans Mountain-pipelinen blir klar

Alberta är en viktig region för olja i Kanada och i november slog regionen ett nytt all time high för sin produktion. Oljesandsföretagen ökar produktionen inför att expansionen av den viktiga rörledningen Trans Mountain snart av klar.

Energimyndigheten i Alberta har kommunicerat att produktionen under november steg med 8,8 procent till 4,2 miljoner fat per dag.

För att sätta produktionssiffrorna i relation till något så lyfter Eight Capitals analytiker Phil Skolnick fram att de Albertas novembersiffror är högre än Kinas produktionsnivå 2022 och bara något mindre än Irak, vilket gör Kanada till världens fjärde största oljeproducent.

Trans Mountain-rörledningen är viktig för Kanada

Expansionen av rörledningen Trans Mountain har varit kontroversiell men nu är arbetet snart slutfört, det återstår mindre än två procent av arbetet. Expansionen ökar Kanadas exportkapacitet med 590 000 fat per dag. Utan expansionen hade produktionen sannolikt blivit större än nuvarande rörledningar kunnat svälja under andra halvåret 2024.

Trans Mountain kommer att skeppa olja till Kanadas västkust och kommer att påverka oljeflödet i världen. Ännu så länge är det inte helt klart exakt hur. Planen har varit att oljan ska flöda till Asien. Men det finns argument om att den typ av olja som produceras i Alberta skulle passa bra betydligt närmare än så, på USAs västkust.

Inlägget Oljeproduktionen i Alberta når sin högsta nivå någonsin inför att Trans Mountain-pipelinen blir klar dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt