Oljebolag och majsodlare slutar vara fiender och förenar sig mot elbilshotet

De stora oljebolagen i USA har under flera årtionden kämpat mot att mer etanol används i bilar. På andra sidan av denna kamp har de stora bönderna funnits som har velat att bensinen blandas ut med högre halter av etanol, eftersom det ökar efterfrågan på majs.

Nu rapporterar dock Bloomberg att de stora oljebolagen och jordbruksföretagen har grävt ner stridsyxan och förenat sig mot det gemensamma hotet, elbilar.

Större delen av bensinen som säljs i USA är utblandad med 10 % etanol. Det finns även bensin som är utblandad med 15 % etanol, men utan speciellt undantag är det förbjudet att sälja 15-procentig etanol från juni till mitten av september då sommarvädret ökar risken för smog.

Det kommer att ta flera årtionden för den amerikanska bilparken att elektrifieras. Mycket handlar nu om i vilken takt det ska ske. BloombergNEF uppskattar exempelvis att vid år 2040 kan elbilar ha tagit bort ett behov av 40 miljoner fat olja/etanol/bensin per dag i USA. De stora oljebolagen och jordbruksföretagen har därför gjort gemensam sak och vill att mer etanol får blandas in i bensinen och att staten ska prioritera övergången till elbilar mindre.

Det finns motstånd även i de egna leden. En del mindre oljeraffinaderier är inte lika positiva då en högre halt etanol kommer med regler som måste uppfyllas vilket kan vara svårare för mindre aktörer. Och bland politiker som gjort det till sin grej att stå på oljebolagens sida och slåss mot etanol är omvändningen svår att hantera. Men i det stora hela så står nu oljebolagen och de majsodlande bönderna på samma sida.

Inlägget Oljebolag och majsodlare slutar vara fiender och förenar sig mot elbilshotet dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt