Nya sanktioner förbjuder brittiska företag att handla med ryska metaller

Nya brittiska sanktioner kommer att förbjuda brittiska medborgare och företag från att handla med ett brett spektrum av ryska metaller, enligt dokument som publicerades av landets regering i torsdags.

Priserna på metaller som producerats av Ryssland ökade när panikartade handlare kämpade för att förstå hur omfattande effekterna av åtgärderna skulle bli. Aluminium steg hela 3,7 procent och koppar 3,1 procent. Palladium steg med så mycket som 12 procent.

I lagstiftning publicerad av den brittiska regeringen infördes nya restriktioner som säger att en brittisk person ”inte direkt eller indirekt får förvärva metaller som har sitt ursprung i Ryssland eller är belägna i Ryssland.”

Dokumentet angav koppar, nickel, aluminium, bly, zink, tenn och kobolt som omfattas av begränsningen men hänvisade inte till ädelmetaller som palladium.

Det är inte klart hur omfattande konsekvenserna av sanktionerna blir. Även om Storbritannien inte är en betydande konsument av metaller, är många företag inkorporerade där, inklusive betydande handlare som Glencore och många stora banker.

Vissa västerländska företag och banker försöker följa alla sanktioner från USA, Europeiska unionen och Storbritannien, vilket kan ge åtgärden större kraft.

London Metal Exchange, dess medlemmar och kunder hade beviljats en licens som tillåter fortsatt handel med ryska metaller på börsen, sade börsen, och den förväntade sig att sanktionerna inte skulle påverka handelstillgången till LME.

”LME förstår att den brittiska regeringens avsikt när de införde de senaste sanktionerna mot rysk metall är (bland annat) att förhindra att brittiska personer skaffar fysisk rysk metall”, heter det i ett meddelande till medlemmarna.

Ändå kan reglerna potentiellt hindra brittiska personer från att ta ut rysk metall de köper på börsen från och med den 15 december, stod det. Huvuddelen av de nya reglerna träder i kraft på fredag; resten gör det 26 december 2023.

Ryssland är en stor tillverkare av aluminium, koppar och zink. LME begränsar redan leveranser av rysk metall till sina brittiska lager efter tidigare statliga sanktioner och handelsbegränsningar.

Den brittiska metallbörsen skärpte dessa restriktioner på torsdagen men tillade att det för närvarande inte finns någon rysk metall i LME-listade lager i Storbritannien.

Inlägget Nya sanktioner förbjuder brittiska företag att handla med ryska metaller dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt