NATO beställer 1 000 Patriotmissiler värda $5,6 miljarder

Affären på flera miljarder dollar kommer att stärka Europas luftförsvar och kickstarta produktionen av Patriotmissiler på kontinenten.

Militäralliansens Support and Procurement Agency har säkrat 1 000 Patriot Guidance Enhanced Missiles (GEM-Ts) från entreprenören COMLOG, ett joint venture mellan RTX-företaget Raytheon och MBDA, två av världens främsta internationella missiltillverkare.

Militäralliansens Support and Procurement Agency har säkrat 1 000 Patriot Guidance Enhanced Missiles (GEM-Ts) från entreprenören COMLOG, ett joint venture mellan RTX-företaget Raytheon och MBDA, två av världens främsta internationella missiltillverkare.

Bland mottagarna finns Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Spanien. Alla utom Spanien bidrar till det tyskledda European Sky Shield Initiative, ett gemensamt förvärvsprogram för kollektivt luftförsvar etablerat i oktober 2022. Trots Spaniens plats utanför initiativet planerar det iberiska landet fortfarande att investera i den senaste PAC-3-varianten av Patriotfamiljen av missiler – en mångårig bas i den västra försvarsarsenalen.

GEM-T, Patriot Advanced Capability 2 (PAC-2) missilinterceptor förbättrad för att besegra ballistiska missiler och kryssningsmissiler samt fientliga flygplan, är en primär effektor för det allmänt använda Patriot luft- och missilförsvarssystemet.

Dessutom särskiljs GEM-T (spår)-missiler från GEM-C-varianten (kryssning) genom styrsystemet ”track-via-missile” som tillåter kommandon för korrigering av mitten. Missilen har en räckvidd på 70 kilometer (km) och en maximal höjd över 24 km. Den minsta flygtiden är mindre än nio sekunder medan den maximala är tre och en halv minut.

Amerikanska styrkor använde tidigare Patriot-missilsystem under Operation Iraqi Freedom – den första markinvasionen av Irak 2003. Systemen var stationerade i Kuwait och förstörde flera fientliga yt-till-yta-missiler med de nya PAC-3- och GEM-T-missilerna.

”I kölvattnet av Rysslands krig mot Ukraina har Nato utplacerat batterier för Patriotmissiler för att skydda sina allierade på dess östra flank. Nato-allierade har också levererat Patriot-system till Ukraina och är fast beslutna att ytterligare stärka Ukrainas försvar”, vidarebefordrade Nato i ett uttalande den 3 januari 2024.

Europas produktion av Patriotmissiler är centrerad runt Tyskland

”Kontraktet stärker den industriella och militära kapaciteten i Europa. Ordervolymen kommer att göra det möjligt för MBDA att sätta upp en produktionsanläggning för Patriot-missiler i Tyskland, såväl som större delkomponentproduktion”, avslöjade VD för MBDA Tyskland, Thomas Gottschild.

’ETFens TER (total cost ratio) uppgår till 0,49 % p.a. HANetf Future of Defence UCITS ETF är den enda ETF som följer EQM NATO+ Future of Defense-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

Ökade utgifter för NATO och NATO+ allierade: Trots rekordutgifter för försvar 2022 behöver de flesta europeiska NATO-medlemmar spendera mer för att överbrygga gapet och nå målet på 2 % av BNP som alliansen skisserade. Eftersom de geopolitiska spänningarna fortsätter att förvärras, kommer denna situation att behöva förändras, och det snabbt.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget NATO beställer 1 000 Patriotmissiler värda $5,6 miljarder dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt