Mjölkpriset till Arlabönderna oförändrat i februari

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla är oförändrat i februari, både för konventionell och ekologisk mjölk. Efter två höjningar på raken gör Arla inga ändringar av mjölkpriset till bönderna i februari.

Mjölkpriset till Arlabönderna ligger kvar på samma nivåer som i januari. Det betyder att det så kallade a contopriset i februari blir 483,5 öre per kilo för konventionell mjölk och 550,5 öre per kilo för ekologisk.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling

De globala mjölkvolymerna fortsätter att minska, men inte lika mycket som under tidigare månader.

Mjölkvolymerna inom EU väntas öka till följd av de förväntade säsongsmässiga uppgångarna under våren.

Dagligvaruhandeln fortsätter att återhämta sig.

Utvecklingen på de globala industrimarknaderna är stabil.

Eko: Marknaden för ekologiska produkter fortsätter att återhämta sig.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att minska, men inte lika mycket som under tidigare månader. Inom EU och Storbritannien sjönk mjölkproduktionen med 1,7 procent i oktober, jämfört med samma månad förra året. I USA gick volymerna ner med 0,6 procent i november, vilket var svagare än väntat. I Argentina landade siffrorna på minus 4 procent under samma månad. På Nya Zeeland och Australien ökade mjölkinvägningen i november, men det beror främst på låga siffror samma tid förra året.

Ost: Marknaden för ost är stabil. 

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver i EU har varit ganska stabila. Mindre nedgångar noterades runt jul, men priserna återhämtade sig sedan till de tidigare nivåerna. Priserna på helmjölkspulver ökade något på världsmarknaden, men är fortfarande betydligt lägre än EU-nivåerna.

Smör: I Europa är marknaden för smör fortfarande lugn och välbalanserad.

Fakta om Arlas mjölkpris  

Arlas 8 500 mjölkbönder, varav 2 100 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna. 

Inlägget Mjölkpriset till Arlabönderna oförändrat i februari dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt