Lägre elpris i vinter – trots kallare väder

Elpriset i januari i år blev lägre än i fjol trots att det varit betydligt kallare. I snitt kostade elen 77 öre per kWh i system, vilket är 25 procent lägre än samma period 2023. Fallande bränslepriser och betydligt lägre elpris på kontinenten håller nere elpriserna. I februari väntas mildare väder få elpriset att falla till 60 öre per kWh.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Vinterns elpris påverkas i stor utsträckning av vädret i Norden och hushållens förbrukning. Tidvis har vädret varit mycket kallt, vilket ökat elförbrukningen samtidigt som hushållen inte längre har lika stort fokus på att spara el. Trots detta landar elpriset för januari på knappt 80 öre per kWh, vilket är något under elpriset samma period i fjol då elen kostade 1 krona per kWh i snitt. De extrema väderväxlingarna har bidragit till volatilitet i elpriset, som pendlat mellan noll kronor per kWh och 5,90 kronor per kWh under januari.

– Det har varit riktigt kallt periodvis och vi har förbrukat betydligt mer el i Sverige i januari i år.  Att elpriset ändå inte skjutit i höjden beror på låga bränslepriser och att elpriserna på kontinenten varit nästan hälften jämfört med i fjol, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.

Att bränslepriserna sjunkit betydligt sedan i oktober i fjol trots geopolitisk oro beror på den allt svagare konjunkturen. Elpriserna i Tyskland, som ofta spiller över på de svenska priserna, ligger på betydligt lägre nivåer än i fjol. I januari kostade elen 85 öre per kWh jämfört med 1,30 kronor samma period i fjol.

Lägre priser i februari

Att vädret i slutet av januari slog om till milt, blött och blåsigt påverkar förväntningarna för resten av vintern.  I februari väntas elpriset landa på runt 60 öre per kWh, vilket är 25 procent lägre än i fjol då elpriset landade på 91 öre per kWh.  

– Väderomslaget i slutet av januari fick terminerna att falla. Marknaden förväntar sig ett elpris på runt 60 öre per kWh i februari. Så sent som i början av januari var förväntansbilden runt en krona per kWh, säger Johan Sigvardsson.

Inlägget Lägre elpris i vinter – trots kallare väder dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt