Kina bokar stora mängder amerikanskt vete

Kina har bokat 440 000 ton amerikanskt vete, landets största inköp av spannmål från USA sedan åtminstone 2020. Beställningar är ett försök att komplettera Kinas regnskadade inhemska skörd, rapporterade nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA).

Försäljningen som tillkännagavs den 4 december 2023 gav ett uppsving för USAs veteexport. Det amerikanska jordbruksverket USDA hade tidigare räknat med att den amerikanska veteexporten skulle falla till den lägsta nivån på 52 år. 

Kinas veteskörd 2023 drabbades av kvalitetsproblem efter att kraftigt regn drabbade viktiga odlingsområden strax före skörden. Kina importerar kvarnvete för att blandas med inhemsk tillgång. Kina, världens största veteproducent och konsument, har också köpt australiskt och franskt vete.

Försäljningen är den senaste i raden av kinesiska inköp av amerikanskt mjukt rött vintervete (SRW) som började den 3 oktober, när USDA bekräftade försäljningen på 220 000 ton till Kina, följt av 181 000 ton aviserade den 13 oktober och ytterligare 110 000 ton den 22 november. Kinas totala amerikanska veteinköp för innevarande säsong uppgår till mer än en miljon ton, varav huvuddelen är för SRW-vete.

Inlägget Kina bokar stora mängder amerikanskt vete dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt