Kakaopriset stängde på sin högsta nivå sedan 1977

Kakaoterminen stängde högre för en sjätte raka session på fredagen, med priser som var de högsta på mer än 46 år. Under fredagen stängde kakaoterminerna över 5 000 USD per ton.

”Tillgängligheten av kakao från Västafrika är fortfarande begränsad och prognoserna för ytterligare ett produktionsunderskott mot efterfrågan för det kommande året ökar”, skrev Jack Scoville, vice vd för Price Futures Group, i den rapport företaget publicerade i fredags. ”Kakaohandlare är oroliga för ännu ett kort produktionsår och dessa känslor har förstärkts av El Niño som hotar Västafrikas grödor med varmt och torrt väder”, fortsatte han.

Det mest aktiva kontraktet för kakao, CCH24 CC00, som går till leverans i mars, steg med 53 USD, eller 1,1 procent, för att stänga på 5 009 USD per ton på ICE Futures U.S.-börs på fredagen. Det var den högsta nivån för ett mest aktivt kontrakt sedan den 20 juli 1977, enligt Dow Jones Market Data.

Det finns farhågor för att ”torrt väder som blåses upp av Harmattan-vindar kan påverka skörden i mitten av skörden i Västafrika, som börjar i april”, skrev analytiker från Commerzbank i en uppdatering daterad i fredags. Harmattan definieras som en sval, torr vind som blåser från nordost eller öst i Västsahara.

”Kakaoskörden släpar redan långt efter föregående års nivå”, sa analytiker på Commerzbank. Uppskattningar från exportörer visar att ankomsterna till hamnarna i Elfenbenskusten, det överlägset största kakaoproducerande landet, var 35 procent lägre från början av skördeåret i oktober till slutet av januari jämfört med samma period förra året. 

Det betyder att kakaomarknaden sannolikt kommer att se det tredje året av utbudsunderskott för skördeåret 2023-24.

Inlägget Kakaopriset stängde på sin högsta nivå sedan 1977 dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt