Kaffepriserna stiger på lågt utbud och stark efterfrågan

I början av mars steg priset på kaffebönor i Vietnam med 8,96 procent till 91 200 VND (3,7 USD) per kilogram när utbudet var lågt. Sedan klättrade priset till rekordhöga VND 92 000 den 8 mars innan det föll något tre dagar senare. Detta representerade en ökning med 28,8 procent under året hittills. Analytiker tillskrev uppgången till hög global efterfrågan och minskat utbud.

Dak Lak Department of Agriculture and Rural Development sa att den höga efterfrågan har drivit priset på May Robusta kaffe LRCc2-terminskontrakt med nästan 200 dollar i år till 3 381 USD förra veckan.

Vietnam Coffee – Cocoa Association (VICOFA) förutspår att årets skörd kommer att minska med 10 procent på grund av klimatförändringar och att landets bönder gått över till att producera mer lönsamma grödor som durian och andra frukter.

Andra stora kaffeproducenter som Brasilien, Indonesien och Indien har också sett en 10-15 procentig minskning av produktionen på grund av klimatförändringar.

Priserna stiger också på grund av den massiva ökningen av fraktkostnader på grund av spänningarna i Röda havet.

Med stora ekonomier inställda på att sänka räntorna i juni, vilket också är när kafferosterierna vanligtvis köper fler bönor [och håller efterfrågan hög], är det osannolikt att priserna kommer att sjunka i närtid, sa VICOFA.

Vietnam är världens näst största kaffeexportör efter Brasilien, och Dak Lak står för över 30 procent av kaffeproduktionen i landet. Under de första 45 dagarna under 2024 exporterade Vietnam nästan 295 000 ton kaffe, en ökning med 67 procent jämfört med föregående år.

Det nuvarande genomsnittliga priset är 3 100 USD per ton, en ökning med 43 procent jämfört med samma period förra året. VICOFA förutspådde att kaffeexporten skulle nå ett rekord på 4,5-5 miljarder dollar i år, vilket överstiger siffran 4,24 miljarder dollar som var exporten under 2023.

Inlägget Kaffepriserna stiger på lågt utbud och stark efterfrågan dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt