Kaffepriserna rör på sig

Kaffemarknaden tenderar att röra sig i takt med den brasilianska realens riktning mot den amerikanska dollarn. En starkare dollar uppmuntrar producenterna att öka exporten. Detta har hänt, och särskilt med Brasilien, som exporterat stora volymer de senaste månaderna och rekordmängder av conilon, en typ av robusta-kaffe. Istället för att sjunka från detta extra utbud har priserna på både London Robusta- och New York Arabica-kontrakten ökat i stället. 

Tre år av oregelbundet väder i Vietnam

Vietnam, världens största odlare av robusta-kaffe, står nu inför ett potentiellt tredje år av oregelbundet väder. Sydostasien har lidit av extrem hetta och samtidigt sett en nederbörd långt under normala mängder. Landets bönder har slagit larm om att detta kan innebära problem för kaffeskördarna 2024/2025. Leveranserna från Vietnam är redan sparsamma. 

Premien för vietnamesiskt kaffe har också stärkts till rekordnivåer och detta har i sin tur ökat priserna för indiskt och indonesiskt kaffe. Även om det ibland är svårt att förutsäga hur högt en marknad kan gå innan de panikliknande köpen avtar, är en ledtråd om premierna slutar klättra och istället börjar lätta. Det är förmodligen den bästa ledande indikatorn på att det finns en viss lättnad i de snäva förråden, troligen från att rosterier byter till alternativa ursprung och typer av kaffe.

Arabica-marknaden följer robusta-kontraktet av denna anledning, men också för att vädret under växtsäsongen för Brasilien inte heller har varit perfekt. Skörden ser bra ut på träden, men det finns en chans att volymerna vid bearbetning är mindre på grund av den tidigare extrema värmen och under normal nederbörd i januari och februari när bönan inuti körsbäret höll på att utvecklas. Nederbörden i mars och april 2024 har förbättrats, vilket kunde ha bidragit till att förbättra utsikterna med ett blygsamt belopp. Medan premien för det vietnamesiska kaffet har ökat, har brasilianska premier gjort det motsatta och minskat. Detta kan hjälpa till att flytta efterfrågan bort från Vietnam för att hjälpa till att jämna ut utbudsluckor.

Inlägget Kaffepriserna rör på sig dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt