Investera i ekonomisk osäkerhet

Tänk om jag sa att det finns en investeringsstrategi som även de mest oerfarna kan dra nytta av: Indexfonder? Det är ett bra sätt att investera i ekonomisk osäkerhet.

Vad är en indexfond? Precis som en buffé på en populär restaurang, istället för att bara välja en rätt (eller aktie), får du lite av allt som erbjuds. Det betyder att du njuter av en smak av alla de bästa recepten, oavsett vilket kök (eller företag) som är månadens smak. Det är ett diversifierat tillvägagångssätt som låter dig njuta av hela utbudet utan att förlita dig på ett enda val.

Häromkvällen hade jag ett ögonöppnande samtal med en av våra innehållsskapare. Jag introducerade honom för indexfondernas värld, och förklarade den historiska avkastningen och kraften av ränta på ränta över 20+ år. Hans reaktion? Ren häpnad.

“Om det är så enkelt, varför gör inte alla det här?” frågade han förvirrat. Det är en bra fråga.

Varför gör inte alla det?

Det finns flera skäl. Kanske saknar vissa människor förståelse, kanske andra föredrar spänningen och risken med att försöka få högre avkastning, eller kanske beror det på personlig övertygelse, ekonomiska mål, risktolerans eller ekonomiska faktorer.

Ibland kan till och med uppfattningen om indexfondernas enkelhet vara avskräckande.
Så varför ska jag investera i indexfonder?

1. Enkelhet och tillgänglighet

Indexfonder erbjuder ett enkelt och lättillgängligt sätt att investera. Du kan njuta av de 100 bästa aktierna utan att välja och vraka. Det är ett avslappnat men ändå effektivt tillvägagångssätt, med avkastning som kan vara förvånansvärt givande.

2. Magin ränta på ränta

Med rätt tillvägagångssätt kan även små investeringar växa avsevärt över tid. Tänk på S&P/ASX 200, ett av Australiens jämförelseindex, som levererat en genomsnittlig årlig avkastning på cirka 8,1 procent under de senaste 20 åren. Här är några roliga scenarier för att visualisera avkastningen:

• Scenario 1: Investera 20 000 kronor i en indexfond med en genomsnittlig avkastning på 8 procent. Investera 1 000 kronor i månaden i din portfölj. På 20 år förvandlas det till 600 000+

• Scenario 2: Låt oss öka den initiala investeringen till 100 000 kronor. Om 20 år skulle du ha mer än 1 miljon kronor.

Dessa exempel visar upp den otroliga tillväxtpotentialen hos en liten initial investering.

3. Det är mer fördelaktigt under ekonomisk osäkerhet

Att investera i tider av ekonomisk osäkerhet kan verka kontraintuitivt, men indexfonder är byggda för att klara stormen. Diversifiering ger en stötdämpare och fördelar risker över olika sektorer. Istället för att lägga alla dina ägg i en korg sprider indexfonderna ut dem, vilket ger en känsla av stabilitet.

Under volatilitet kan traditionella investeringsvägar falla, men en välstrukturerad indexfond anpassar sig och överlever. Det handlar om att spela det långa spelet, behålla sin position och njuta av den konsekventa tillväxten som kan överträffa inflationen.

“Vi försöker alltid vara fullt investerade under en nedgång”, sa värdarna för QAV-investeringspodden.

“Historiskt sett har de största enskilda positiva dagarna på marknaden kommit när en nedgång studsar tillbaka, men du kan aldrig förutse när de kommer att hända. Om du går miste om de dagarna kan du missa hälften av uppsidan under en hel cykel.

Den ungdomliga fördelen: Gen-Z-perspektiv

Är en del av den ungdomliga Gen Z kan jag rekommendera vikten av att börja tidigt. Ekonomisk osäkerhet behöver inte vara ett hinder. Det kan vara en möjlighet. Kraften med ränta på ränta är ännu mer kraftfull med vårt bästa vapen, tiden.

Tiden är på vår sida och trots ekonomiskt brus kan en strategi med fokus på indexfonder vända osäkerhet till en fördel. Omfamna svängningarna, lär dig konsten att tålamod och låt dina investeringar växa.

I vår snabba, ständigt föränderliga värld är ekonomisk osäkerhet en verklighet som vi alla måste möta. Men istället för att frukta det, varför inte anamma det som en möjlighet? Den kraftfulla magin med ränta på ränta, enkelheten och stabiliteten hos indexfonder och den ungdomliga energin i att börja tidigt är alla inom räckhåll.

Ibland behöver du inte vara smart för att investera, du behöver bara ha tålamod.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Investera i ekonomisk osäkerhet appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt