Inflation, förklarade: Varför priserna stiger och vem är skyldig

Förvirrad över inflationen? Du är inte ensam. Inflation är paradoxalt nog både otroligt enkel att förstå och absurt komplicerad. Låt oss börja med den enklaste versionen: Inflation uppstår när priserna stiger.

Det är “i stort sett” viktigt: Vid varje given tidpunkt kommer priset på varor att fluktuera baserat på skiftande smaker. Någon gör en viral TikTok om brysselkål och plötsligt måste alla ha dem; boom, groddar priserna går upp. Samtidigt ger säljare av blomkål, förra säsongens trendiga grönsaker, praktiskt taget bort sina varor. Sådana fluktuationer är konstanta.

Inflation uppstår dock när det genomsnittliga priset på praktiskt taget allt konsumenter köper går upp. Mat, hus, bilar, kläder, leksaker etc. För att ha råd med dessa förnödenheter måste lönerna också höjas.

Det är inte dåligt. I USA har vi under de senaste 40 åren eller så (och särskilt detta århundrade) levt i en idealisk låg och långsam inflation som kommer med en väloljad konsumentdriven ekonomi, med priserna på väg upp cirka 2 % per år, om så är fallet. Visst, priserna på vissa saker, som bostäder och sjukvård, är mycket högre än de brukade vara, men andra saker, som datorer och TV-apparater, har blivit mycket billigare — så genomsnittet av alla saker tillsammans har varit relativt stabilt.

När “inflation” är ett dåligt ord

Inflationen blir problematisk när den låga och långsamma sjudningen kokar upp. Det är då man hör ekonomer prata om att ekonomin “överhettas”. Av en mängd olika anledningar, till stor del härrörande från pandemin, befinner sig den globala ekonomin i en rigorös kokande gryta just nu.

Ekonomer använder två huvudmätare för att spåra inflationen i USA, och båda är på sin högsta nivå på nästan fyra decennier. Konsumentprisindexet för november steg med 6,8 procent, medan prisindexet för personliga konsumtionsutgifter, som Federal Reserve föredrar, steg 5,7 procent.

Och det är här grundkursen i ekonomi smälter samman lite med grundkursen i psykologi. Det finns en beteendeekonomisk aspekt av inflation, där det kan bli en självuppfyllande profetia. När priserna stiger under en tillräckligt lång tid börjar konsumenterna att förutse prisökningarna. Du kommer att köpa fler varor idag om du tror att de kommer att kosta betydligt mer imorgon. Det får till följd att efterfrågan ökar, vilket får priserna att stiga ännu mer. Och så vidare. Och så vidare.

Det är där det kan bli särskilt knepigt för Fed och andra centralbanker, vars huvudsakliga uppgift är att kontrollera penningmängden och hålla inflationen i schack.

Hur kom vi hit?

Skyll på pandemin.

Våren 2020, när Covid-19 spred sig, var det som att dra ur kontakten med den globala ekonomin. Fabriker runt om i världen stängdes; folk slutade äta på restauranger; flygbolagens upphörde med sina flygningar. Miljontals människor blev uppsagda när verksamheten försvann praktiskt taget över en natt. Arbetslösheten i Amerika steg upp till nästan 15 procent från cirka 3,5 procent i februari 2020.

Det var den kraftigaste ekonomiska nedgången någonsin.

Samtidigt genomförde Fed akuta stimulansåtgärder för att hindra finansmarknaderna från att tappa fart. Centralbanken sänkte räntorna till nära noll och började pumpa in tiotals miljarder dollar varje månad på marknaderna genom att köpa upp företagsskulder. Därmed förhindrade banken sannolikt en fullständig finansiell härdsmälta. Men att hålla dessa enkla pengar-policyer på plats under de senaste 20 månaderna har också drivit på – du gissade rätt – inflationen.

Försommaren 2020 började efterfrågan på konsumtionsvaror ta fart igen. Snabbt. Kongressen och president Joe Biden antog en historisk stimulansräkning på 1,9 biljoner dollar i mars som fick amerikaner att plötsligt rinna av med kontanter och arbetslöshetsstöd. Folk började shoppa igen. Efterfrågan gick från noll till 100, men utbudet kunde inte studsa tillbaka så lätt.

Det visar sig att när du drar ur kontakten till den globala ekonomin kan du inte bara koppla in den igen och förvänta dig att den börjar brumma i samma takt som tidigare.

Ta bilar till exempel. Biltillverkare såg Covid-krisen börja och gjorde vad alla smarta företag skulle göra – stängde ner tillfälligt för att minska förlusterna. Men inte långt efter att pandemin stängde fabriker, ökade det också efterfrågan på bilar eftersom människor oroade sig för exponering på kollektivtrafik och undvek att flyga.

Bilar kräver ett oerhört stort antal delar, från ett oerhört stort antal olika fabriker runt om i världen, som ska byggas av högutbildade arbetare i andra delar av världen. Att få tillbaka alla dessa operationer online tar tid, och att göra det samtidigt som arbetarna inte blir sjuka tar ännu mer tid.

Ekonomer beskriver ofta inflation som att för mycket pengar jagar för få varor. Det var precis vad som hände med bilar. Och hus. Och Peloton-cyklar. Och hur många andra föremål som helst som blev heta biljettobjekt.

Hur är leverantörskedjan inblandad i allt detta?

“Flaskhalsar i försörjningskedjan” – det är en annan fras du ser överallt, eller hur? Låt oss gå tillbaka till bilexemplet. Vi vet att hög efterfrågan + begränsat utbud = priserna går upp.

Men hög efterfrågan + begränsat utbud + produktionsförseningar = priserna går upp ännu mer.

Alla moderna bilar är beroende av en mängd olika halvledare för att fungera. Men dessa halvledare används också i mobiltelefoner, apparater, TV-apparater, bärbara datorer och dussintals andra föremål som, som otur, alla var i hög efterfrågan på samma gång.

Det är bara ett exempel på avbrottet i den globala leveranskedjan. Eftersom nya bilar har varit långsamma att rulla in, sköt efterfrågan på begagnade bilar genom taket, vilket drev den totala inflationen högre. I vissa fall kunde bilägare sälja sina begagnade bilar för mer än vad de betalade för dem ett eller två år tidigare.

Vad händer sen?

Priser och löner kommer sannolikt att fortsätta stiga långt in i 2022, säger tjänstemän och ekonomer. Men hur länge och hur mycket beror på otaliga variabler över hela världen.

Politiker och företagsledare arbetar för att täppa till flaskhalsarna i försörjningskedjan för att få varor att röra sig i sin takt före pandemin. Det är mycket lättare sagt än gjort. Och det går inte att säga vilken typ av chocker – en ny Covid-variant, en fraktcontainer som fastnar i en viktig vattenväg, en naturkatastrof – som kan sätta tillbaka framstegen.

Fed, å sin sida, har offentligt erkänt att inflationen har varit mycket mer av en huvudvärk än den hade räknat med. Den amerikanska centralbanken avvecklar sitt obligationsköpsprogram, en process som kallas nedtrappning, under första halvåret 2022, och planerar att höja räntorna tre gånger under året.

Och när pengar blir dyrare att låna kan det ta värmen från prisökningarna och få ekonomin tillbaka till den där sköna, milda sjudningen.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Inflation, förklarade: Varför priserna stiger och vem är skyldig appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt