Hur investera i turkiska aktier?

Vad vet du om turkiska aktier? Är det värt att investera på detta lands aktiemarknad? Turkiet, eller Türkiye, som landet också kallas, är den nittonde största ekonomin i världen, med en BNP på cirka 906 miljarder dollar. Landet är medlem i OECD och G20 och en allt viktigare givare av officiellt utvecklingsbistånd (ODA).

Türkiye genomförde ambitiösa reformer och njöt av höga tillväxtsiffror mellan 2006 och 2017 som förde landet till högre nivåer av högre medelinkomststatus och minskad fattigdom. Andelen människor under fattigdomsgränsen på 6,85 USD per dag halverades nästan till 9,8 procent mellan 2006 och 2020.

Produktivitetstillväxten har dock avtagit i takt med att reformmomentumet har avtagit under det senaste decenniet, och ansträngningarna har övergått till att stödja tillväxten med kreditboom och efterfrågestimulans, vilket intensifierar interna och externa sårbarheter. Hög skuldsättning i den privata sektorn, ihållande bytesbalansunderskott, hög inflation och hög arbetslöshet har förvärrats av makrofinansiell instabilitet sedan augusti 2018.

I en förlängning av den starka återhämtningen av covid-19-pandemin växte ekonomin med 5,6 procent 2022. Ekonomin har dock tappat fart mitt i en försämrad yttre miljö och heterodox penningpolitik. Två förödande jordbävningar inträffade den 6 februari 2023: bortom den mänskliga tragedin, fysisk skada i 11 provinser som står för 16,4 procent av Turkiets befolkning och 9,4 procent av dess ekonomi. Direkta förluster uppskattas till 34,2 miljarder dollar, men återuppbyggnadsbehovet kan vara dubbelt. Jordbävningarna ökade pressen på en allt ömtålig makrofinansiell situation. Utgifterna före valet och återuppbyggnadsinsatser förväntas stödja tillväxten, som förutspås till 3,2 procent 2023 och 4,3 procent 2024.

Vart handlas turkiska aktier?

Borsa İstanbul (förkortat BIST) är den enda börsenheten i Turkiet som kombinerar den tidigare Istanbul Stock Exchange (ISE) (turkiska: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, IMKB), Istanbul Gold Exchange (turkiska: İstanbul Altın Borsası, İAB) och Derivatbörs i Turkiet (turkiska: Vadeli İşlem Opsiyon Borsası, VOB) under ett paraply. Referensindexet heter BIST 100.

Det finns i dag ett större index för den turkiska aktiemarknaden. Det finns inte mindre är tre börshandlade fonder som spårar utvecklingen av den turkiska aktiemarknaden. Dessa spårar samma index, vilket betyder att skillnaden mellan dessa ETFer är förvaltningsavgiften.

Få exponering mot turkiska aktier med en börshandlad fond

Det enklaste sättet att investera på hela den turkiska aktiemarknaden är att investera i ett brett marknadsindex. Detta kan göras till låg kostnad genom att använda ETFer. Förutom nedanstående börshandlade fonder som ger exponering mot turkiska aktier, finns det inga regionala ETFer tillgängliga med betydande vikt av turkiska aktier.

Finns det flera olika börshandlade fonder som täcker samma index eller segment är det förvaltningskostnaden som avgör. En halv procents skillnad, mer korrekt 0,29 procent är skillnaden mellan den billigaste av dessa Turkietfonder, Amundis ETF och den dyraste, den som iShares erbjuder.

NamnFörvaltningskostnadAmundi MSCI Turkey UCITS ETF Acc+0.45% p.a.HSBC MSCI Turkey UCITS ETF USD+0.50% p.a.iShares MSCI Turkey UCITS ETF+0.74% p.a.

Antar vi att dessa Turkietfonder ger samma avkastning, vilket de bör leverera då de följer samma underliggande index kommer den som har lägst avgift att utvecklas bäst, allt annat lika. Grundregeln är alltså, betala aldrig för mycket då detta kommer att äta upp din avkastning.

Handla LTUR ETF

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF – Acc (LTUR ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla H4ZK ETF

HSBC MSCI Turkey UCITS ETF USD (H4ZK ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla IQQ5 ETF

iShares MSCI Turkey UCITS ETF (IQQ5 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget Hur investera i turkiska aktier? dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt