Hur investera i Indonesien genom börshandlade fonder

Indonesien, världens tredje största demokrati, täcker 17 000 öar i Sydostasien och Oceanien – inklusive Java och Sumatra – och har ett viktigt geopolitiskt och globalt ekonomiskt inflytande.

Med cirka 280 miljoner invånare, som omfattar uppskattningsvis 1 300 etniska grupper, är Indonesien världens fjärde folkrikaste land, den tredje största demokratin, den 16:e största ekonomin – före Turkiet, Saudiarabien och Schweiz – och den tredje bäst presterande aktien marknaden under de senaste 20 åren.

Och som den största muslimska nationen som åtnjuter relativt goda relationer med både USA och Kina, är administrationen i huvudstaden Jakarta positionerad som en avgörande bro mellan öst och väst.

Den balansgången mellan världens två största ekonomier har också skyddat Indonesiens kommersiella intressen – även om det också hjälper att ha massor av saker som andra länder vill ha. Till exempel är den stora skärgårdsstaten världens största producent av palmolja och innehåller världens största fyndigheter av nickel.

Indonesiens ekonomiska tillväxt har stabiliserats sedan president Joko Widodo tillträdde 2014, och landet har nått fem procent tillväxt varje år sedan dess, covid-pandemin åsido.

Indonesia Stock Exchange

Indonesia Stock Exchange (IDX) (indonesiska: Bursa Efek Indonesia, tidigare holländska: Vereniging voor de Effectenhandel) är en börs med säte i Jakarta, Indonesien. Det var tidigare känt som Jakarta Stock Exchange (JSX) innan dess namn ändrades 2007 efter att ha gått samman med Surabaya Stock Exchange (SSX). Under de senaste åren har den indonesiska börsen sett den snabbaste medlemstillväxten i Asien.

Från och med 2023 hade Indonesiens börs 833 börsnoterade företag och totala aktieinvesterare var cirka 6,4 miljoner, jämfört med 2,5 miljoner i slutet av 2019. Indonesiens börsvärde stod för 45,2 procent av dess nominella BNP i december 2020. Det grundades den 30 november 2007 och är ASEANs största börsvärde på 744 miljarder USD den 15 december 2023.

Olika index kan ge olika utveckling

Att olika index kan ge olika resultat är klart. Ett av de mest klassiska exemplen på detta är S&P 500 och Nasdaq-100 i USA. Båda två är så kallade benchmarks som ofta nämns i nyhererna, men de spårar olika saker.

I fallet med Indonesien är det emellertid enkelt, det finns tre börshandlade fonder som ger exponering mot detta lands aktiemarknad, och samtliga följer samma index, MSCI Indonsia. MSCI Indonesia-indexet spårar indonesiska företag med stora och medelstora företag som är tillgängliga för investerare över hela världen.

Antar vi att dessa Indonesienfonder ger samma avkastning kommer den som har lägst avgift att utvecklas bäst, allt annat lika. Grundregeln är alltså, betala aldrig för mycket då detta kommer att äta upp din avkastning.

XAIN ETF

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF 1C (XAIN ETF) investerar i aktier med fokus på Indonesien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,65 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 91 miljoner euro under förvaltning. XAIN ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Luxemburg.

H4ZT ETF

HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF USD (H4ZT ETF) investerar i aktier med fokus på Indonesien. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,50 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF USD är en liten ETF med tillgångar på 56 miljoner euro under förvaltning. H4ZT ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland

LYXI ETF

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF – Acc (LYXI ETF) investerar i aktier i företag från Indonesien. Utdelningen i fonden återinvesteras (ackumuleras).
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,45% p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF – Acc (LYXI ETF) är en liten ETF med 23 miljoner GBP -tillgångar under förvaltning. Denna ETF är äldre än 5 år och har sitt hemvist i Luxemburg.

Handla XAIN ETF

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF 1C (XAIN ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla H4ZT ETF

HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF USD (H4ZT ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla LYXI ETF

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF – Acc (LYXI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget Hur investera i Indonesien genom börshandlade fonder dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt