Hur handla Kakao med börshandlade produkter?

Upptäck orsakerna bakom den oöverträffade ökningen av kakaopriserna, driven av produktionsproblem i Ghana och Elfenbenskusten. Lär dig mer om inverkan på bearbetningsaktiviteter, chokladpriser och utforska investeringsmöjligheter i att handla börshandlade produkter på kakao.

Kakaoterminer skjutit i höjden till över 10 000 USD per ton, vilket markerar en dramatisk ökning med över 60 procent bara i mars. Denna ökning tillskrivs dåliga skördar i Elfenbenskusten och Ghana, världens ledande kakaoproducenter, på grund av El Niño-inducerade kraftiga regn, skador på skörden och spridningen av black pod-sjukdomen. Ytterligare faktorer som extrem värme, åldrande kakaoträd och illegal gruvdrift har ytterligare förvärrat utbudsbristen.

Kakaoproduktionsprognoser dyker i Ghana och Elfenbenskusten

På grund av de tidigare nämnda motgångarna har Ghana avsevärt sänkt sin kakaoproduktionsprognos för innevarande år till 650 000 ton från initiala 850 000. På samma sätt förväntas Elfenbenskustens skörd i mitten av skörden, som börjar i april, sjunka med 33 % till 400 000 MT från 600 000 MT föregående år, vilket understryker situationens allvar.

Kakaobearbetningsaktiviteter stannar efter i stigande bönkostnader

De eskalerande kostnaderna för kakaobönor har lett till minskade eller stoppade bearbetningsaktiviteter i vissa anläggningar i Elfenbenskusten och Ghana, eftersom de kämpar för att ha råd med de stigande priserna. Detta har bidragit till en åtstramning av den globala kakaoförsörjningen, vilket ytterligare drivit på prisökningar.

Chokladföretag räknar med högre priser

Chefer från ledande chokladproducenter som Hershey och Cadbury har antytt potentiella prishöjningar för konsumenter som svar på bristen på kakaotillförsel. När kakaopriserna når rekordnivåer undersöker företag olika strategier, inklusive prisjusteringar, för att hantera situationen effektivt.

Hur handla kakao med börshandlade produkter

För investerare som vill dra nytta av de stigande kakaopriserna kommer det inte att göra susen att hamstra kakao eller chokladkakor. Lyckligtvis har finansiell innovation öppnat vägar för investerare att utnyttja råvarumarknader, inklusive kakao.

Europeiska investerare har en unik möjlighet med WisdomTree Cocoa (COCO), den enda UCITS-godkända Exchange Traded Commodity (ETC) som är skräddarsydd för att ge exponering mot kakaoterminskontrakt.

Denna ETC följer Bloomberg Cocoa Sub Excess Return Index, som syftar till att replikera totalavkastning efter justering för avgifter. Den är tillgänglig för handel på både London Stock Exchange (COCO; USD) och Borsa Italiana (COCO; EUR), med en kostnadskvot på 0,49 %.

För dem som är villiga att ta högre risk, finns WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged ETC (LCOC). Det här alternativet erbjuder en hävstångsexponering mot kakao, vilket ger en totalavkastning som motsvarar två gånger den dagliga utvecklingen av Bloomberg Cocoa Sub Excess Return Index (BCOMCC).

Till exempel, om indexet stiger med 1 % på en dag, skulle ETC stiga med 2 %, exklusive avgifter. Omvänt, om indexet faller med 1 %, skulle ETC sjunka med 2 %, exklusive avgifter.

Denna produkt har en kostnadskvot på 0,98 % och handlas på London Stock Exchange (LCOC; USD), Borsa Italiana (LCOC; EUR) och tyska Xetra (4RUP; EUR).

COCO ETC för den som tror på ett stigande kakaopris

WisdomTree Cocoa (COCO ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en exponering mot en total avkastningsinvestering i kakao genom att spåra Bloomberg Cocoa Subindex (”Indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.

WisdomTree Cocoa är en börshandlad råvara (”ETC”). Dess värdepapper kan skapas och lösas in på begäran av auktoriserade deltagare och handlas på börs precis som aktier i ett företag. Denna ETC stöds av swappar. Betalningsförpliktelserna för swappmotparterna till emittenten skyddas av säkerheter som hålls markerade dagligen. Säkerheten hålls på separata konton på The Bank of New York Mellon.

Handla COCO ETC

WisdomTree Cocoa (COCO ETC) är en börshandlad råvara som handlas på London Stock Exchange som gör det möjligt att handla kakao genom en vanlig aktiedepå.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

4RUP ETC ger dubbla kursutvecklingen för kakaopriset

WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged (4RUP ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en ”hävstångsexponering” för en totalavkastningsinvestering i kakaopriset genom kakaoterminskontrakt genom att spåra Bloomberg Cocoa Subindex (”indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.

En daglig exponering med hävstång innebär att produkten är utformad för att återspegla 200% av den dagliga procentuella förändringen i indexnivån. Till exempel, om indexet skulle minska i värde med 5% på en viss dag, är produkten avsedd att minska i värde med 10% den dagen (minus avgifter och kostnader)

Handla 4RUP ETC

WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged (4RUP ETC) är en börshandlad råvara som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget Hur handla Kakao med börshandlade produkter? dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt