Hong Kong börsen har stigit med åtta procent denna vecka

Hongkongaktier har stigit med åtta procent sedan i tisdags. Amerikanska aktier har emellertid överpresterat Hong Kong börsen med 94 procent under de senaste fyra åren.

Efter att ha fallit med nio procent 2023 har Hong Kong börsen haft en ny återupplivning genom att hoppa med åtta procent under de senaste 3 dagarna.

Vad är anledningen?

Detta beror på att det finns nyheter om att den kinesiska regeringen överväger ett åtgärdspaket (värde 278 miljarder USD) för att stabilisera den fallande aktiemarknaden.

Detta betyder inte att aktierna i Hongkong är ett solklart köp

Utvecklingen på Hong Kong börsen som många av oss vet är djupt knuten till den kinesiska marknaden.

De två motvindarna för Hongkongaktier och indirekt den kinesiska marknaden har varit:

1) Strukturella frågor olösta, särskilt inom nyckelsektorer som fastighetsmarknaden.

De systematiska likviditeten och svaga efterfrågeutmaningarna inom den kinesiska fastighetssektorn kan ta “år” att åtgärda.

Jag föreställer mig att det som kan hända framöver är att fastighetssektorn kan vara mer driven av staten och de gyllene åren av snabb tillväxt är sannolikt över för denna kritiskt viktiga sektor.

2) Förlust av förtroende, särskilt från utländska investerare

Förlusten i förtroende har drivit betydande utflöden bort från marknaderna i Hongkong och Kina.

Enligt Morgan Stanleys analys har fondförvaltare för benchmark-tracking-fonder sålt netto 300 miljoner dollar i aktier som handlats på fastlandet i Kina och Hongkong denna månad.

Dessutom har asiatiska fondförvaltare minskat sin allokering till Kina med 12 procent till en nettoundervikt på 20 procent, den lägsta på mer än ett år enligt den senaste Bank of America-undersökningen.

Uppskattningar från Institute of International Finance visar ett utflöde på USD 82,2 miljarder dollar från Kinas portföljer 2023

Även om den senaste nyheten om överdimensionerat statligt stöd är positivt för Hongkongaktier, behöver vi verkligen se mer klarhet i konturerna av den faktiska politiken innan vi kan överväga detta mer än en kortsiktig marknadsåterhämtning.

Amerikanska aktier visar fortfarande avsevärd bättre avkastning jämfört med HK-aktier

Även om amerikanska aktier har sin egen mängd problem framför sig som deras förmåga att upprätthålla detta marknadsrally och att rallyt blir mer och mer “smal”.

År 2023 drevs den amerikanska marknaden huvudsakligen av Magnificent 7 (US megacap-aktier) det skulle inte vara förvånande att se denna övergång till att bli en “Fab 5” eller “Fantastic 4” 2024 med tanke på att Telsas aktie redan börjar falla med 16 procent sedan årsskiftet.

Vad är din syn på aktier i Hong Kong?

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Hong Kong börsen har stigit med åtta procent denna vecka appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt