Hector McNeil om FCA och krypto-ETN på brittiska börser

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar FCAs beslut om att tillåta krypto-ETN på brittiska börser: ”Storbritannien ligger långt efter Europa och USA här och jag tror också att FCA inte är i tandem med regeringen här som jag tror är anhängare av krypto.”

Vi välkomnar nyheten att FCA säger att de inte längre kommer att motsätta sig förfrågningar om att lista krypto-ETN på brittiska börser. Retoriken från den brittiska regeringen om att göra Storbritannien till ett nav för kryptovalutor stod alltid i motsats till tillsynsmyndighetens hållning mot noteringen av börshandlade produkter som ger exponering mot Bitcoin och andra kryptovalutor.

Nyheter slog i år att USA äntligen skulle tillåta notering av spotpris Bitcoin ETFer. Kanske har den nyheten hjälpt till att mildra FCAs hållning. Men det är också viktigt att komma ihåg att Bitcoin ETCer länge har varit tillgängliga på flera europeiska börser.

ETC Group Physical Bitcoin (BTCE) sticker ut som den ledande Bitcoin ETC i Europa, med den högsta likviditeten och marknadsandelen bland alla bitcoin ETCs på kontinenten. Med tillgångar som överstiger 1,6 miljarder USD såg BTCE 416,7 miljoner USD i inflöden 2023. BTCE har den största marknadsandelen bland Bitcoin ETC. BTCE var också den mest omsatta krypto-ETP i Europa 2023.

Bitcoin ETCer har tagit fart i Europa när de tar itu med farhågorna om förvaringsrisker som är förknippade med vissa handelsplatser för kryptovaluta. Bitcoin ETC erbjuder investerare fysisk exponering på reglerad börs genom en reglerad mäklare. Vi beskriver vanligtvis de viktigaste fördelarna med Bitcoin ETCer så här:

Regulatoriskt godkännande: ETC-strukturen och specifika ETCer är godkända av tillsynsmyndigheter.

Börsemission: Individuella ETCer emitteras på reglerade börser, såsom Tysklands XETRA, efter en strikt noteringsprocess.

Lämplighetsskydd: Att köpa en ETC via en mäklarplattform kräver lämplighetskontroller.

Så det är fantastiska nyheter att brittiska investerare kommer att kunna få tillgång till kryptovalutor nu på samma sätt.

Det är ett bra steg framåt. Det betyder att Storbritannien håller på att komma ikapp andra marknader i Europa nu. Det är emellertid bara för proffs, så ribban är fortfarande för hög. Min uppfattning är att det finns en bra regim för komplexa instrument, såsom hävstångs-ETFer, som finns på plats hos penningförvaltare nu, och det är gatekeepers för privatkunder som förstår och har råd med riskerna med tillgångsklassen. Det är nästa steg som investerare behöver enligt min åsikt.

Inlägget Hector McNeil om FCA och krypto-ETN på brittiska börser dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt