Här är Warren Buffetts metod för att bygga välstånd över tid

Utdelningsaktier är ett utmärkt val för investerare som letar efter passiv inkomst. Men när det gäller att bygga välstånd har Warren Buffett en bättre strategi.

Warren Buffett vet hemligheten bakom att bygga rikedom. Och medan Berkshire Hathaway äger ett antal utdelningsaktier, är Oracle of Omaha tydligt att det inte är det som har gjort honom rik att ta emot utdelningar.

Enligt Buffett är det viktiga inte om ett företag delar ut sin vinst som utdelning eller inte. Det är snarare företagets förmåga att återinvestera sina intäkter internt – med andra ord, dess tillväxtutsikter.

Utdelningsaktier

Det är svårt att se hur Buffetts framgång inte är resultatet av utdelningar. Coca-Cola – ett klassiskt exempel på en utdelningsaktie – är Berkshires fjärde största aktieinvestering och en av Buffetts mest kända framgångar.

Gillar du tanken på utdelningsintäkter?

Utsikten att investera i ett företag bara en gång och sedan luta sig tillbaka och se på hur det potentiellt ger utdelning om och om igen?

Om du är upphetsad av tanken på regelbundna passiva inkomstbetalningar, såväl som potentialen för betydande tillväxt på din initiala investering…

Men, som Berkshires vd förklarar i det senaste brevet till aktieägarna, är anledningen till att Coca-Cola har varit en så bra investering att det gradvis har ökat sina intäkter. Som Buffett uttrycker det:

Den kontanta utdelningen vi fick från Coke 1994 var 75 miljoner dollar. År 2022 hade utdelningen ökat till 704 miljoner dollar. Tillväxt inträffade varje år, lika säker som födelsedagar. Allt Charlie och jag behövdes göra var att lösa ut Cokes kvartalsvisa utdelningscheckar.

Berkshire får mycket mer i utdelningar från Coca-Cola nu än för 28 år sedan. Men detta är inte resultatet av att återinvestera utdelningar – Buffett har inte investerat mer Berkshires Coca-Cola-investering sedan 1994.

Det är snarare resultatet av att Coca-Cola hittat ett sätt att tjäna mer pengar. Detta innebär att det kan öka det belopp som det returnerar till aktieägarna, vilket gör att värdet på aktien stiger.

Som Buffett påpekar skulle en liknande investering i en aktie som inte växte bara ge cirka 80 miljoner dollar för Berkshire idag. Med tiden är värdet av ett växande företag enormt.

Tillväxtaktier

När det gäller att bygga välstånd är tillväxtaktier Buffetts tydliga preferenser. Dessa är aktier i företag vars prioritet är att hitta sätt att öka sin vinst per aktie.

Olika företag strävar efter tillväxt på olika sätt. Vissa vill utveckla sin befintliga verksamhet, andra siktar på att skaffa nya affärer, vissa använder sina pengar för aktieåterköp och vissa gör en blandning av dessa.

Halma och Diploma siktar till exempel på att både förbättra sina befintliga verksamheter och skaffa nya. Och Rightmove ser ut att öka sina intäkter och samtidigt minska antalet aktier genom återköp av aktier.

Inget av detta betyder att tillväxtaktier inte ger utdelning – Halma, Diploma och Rightmove ger alla pengar tillbaka till investerarna på detta sätt. Men deras främsta prioritet är att öka sin vinst per aktie över tid.

Som ett resultat är tillväxtaktier i allmänhet inte självklara val för investerare som letar efter passiv inkomst. De fokuserar på att öka värdet på sin verksamhet, inte att ge inkomster till aktieägarna.

För investerare som vill bygga upp välstånd gradvis är dock tillväxtaktier idealiska. Deras mål är att använda pengarna de genererar för att göra sig själva värda mer i framtiden än vad de är idag.

Bygga välstånd

Warren Buffetts metod för att bygga välstånd handlar om att hitta företag med goda tillväxtutsikter. Med Coca-Cola har beloppet Berkshire Hathaway får i utdelning ökat med över 800 procent.

Det har ingenting att göra med att återinvestera utdelningar eller att ta tillvara en möjlighet i en tid då aktiekurserna var låga. Det är helt enkelt resultatet av att företaget hittat ett sätt att öka värdet på sina aktier över tid.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Här är Warren Buffetts metod för att bygga välstånd över tid appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt