HANetf lanserar Junior Uranium Miners ETF på London Stock Exchange och Xetra

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada över att tillkännage lanseringen av Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) på London Stock Exchange och Xetra.

U8NJ är utformad för att erbjuda investerare ren exponering för juniora uranbrytningsaktier, som kommer att dra nytta av den globala tillväxten av kärnkraft. I motsats till U3O8 fokuserar U8NJ på små och medelstora urangruvarbetare som kan ha potential att överträffa inom en snar framtid. Den USA-listade versionen av U8NJ har haft stora framgångar i USA och samlat in 311 miljoner USD i AUM.

Kärnenergin är på frammarsch eftersom den erbjuder tillförlitlig kraft med låga koldioxidutsläpp. Vid COP28 i december 2023 lanserade 22 länder, inklusive USA, Kanada, Frankrike, Japan och Storbritannien, deklarationen om trefaldig kärnenergi vid COP28. Deklarationen är ett åtagande att tredubbla kärnenergikapaciteten till 2050.

Med denna tillväxt av kärnkraft kommer den nuvarande obalansen av utbud och efterfrågan på uran sannolikt att växa. Efterfrågan på uran kommer sannolikt att överträffa utbudet när länder startar omstarter av kärnreaktorer och nybyggen och omprövar avstängningen av äldre reaktorer.

Med tanke på globala krav på ren energi och en positiv förändring av synen på kärnenergi, kan nya urangruvarbetare i utvecklingsstadiet gynnas.

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF är den fjärde ETF som HANetf och Sprott Asset Management har lanserat tillsammans, efter Sprott Uranium Miners UCITS ETF (ticker: U3O8), Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (ticker: M7ES) och Sprott Copper Miners ESG Screened UCITS ETF (ASWD).

U3O8lanserades 2022 och ger exponering för såväl urangruvarbetare som fysiskt uran. Fonden är Europas ledande uranfokuserade ETF, som överstiger 282 miljoner USD. U3O8har en USA-noterad syster-ETF, Sprott Uranium Miners ETF, med 1,79 miljarder USD AUM, och investerar även i Sprott Physical Uranium Trust, som har 6,41 miljarder USD AUM.

M7ES lanserades i mars 2023 och ger exponering för företag som tillhandahåller de kritiska materialen som behövs för den globala omställningen av ren energi, såsom sällsynta jordartsmetaller, silver, koppar, litium, nickel, mangan, kobolt och grafit. ASWD, som lanserades i december 2023, fokuserar på den viktiga roll som koppar kommer att spela i energiomställningen, med ESG-screening.

John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management, kommenterar: ”Vi är glada över att utöka vårt partnerskap med HANetf och svara på de växande investerarnas önskemål om denna ETF i Europa. Med priset för uran som når 100 dollar per pound, det högsta sedan 2007, är juniora urangruvarbetare väl positionerade för att dra nytta av den nuvarande tjurmarknaden. Verktygen förväntas påskynda sina inköp av uran och som svar startar ett antal yngre urangruvarbetare om lediga gruvor. Kapital återvänder också till sektorn för utveckling och prospektering av nya urangruvor, vilket kommer att vara avgörande för att komma till rätta med det långsiktiga primära försörjningsunderskottet när världen vänder tillbaka till kärnenergi för att minska koldioxidutsläppen, stärka energisäkerheten och tillförlitligheten.”

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar: ”Uranpriserna har stigit kraftigt under det senaste året och går in på en ny tjurmarknad när kärnkraftens oumbärliga roll i energiomställningen blir uppenbar. Investerarnas intresse har stadigt ökat, vilket framgår av den extraordinära tillväxten av URNM. Men saknas i Europa tills nu har varit en ETF fokuserad för små och medelstora företag för urangruvarbetare. Vi har sett en flod av förfrågningar från investerare som frågar om vi tar med en Junior Uranium Mining ETF till den europeiska marknaden. Vi är mycket stolta över att lansera Europas första UCITS ETF för Junior Uranium Mining och ännu mer stolt över att göra det i samarbete med Sprott Asset Management, som är verkliga ledare inom uraninvesteringsområdet.

Som Europas första, ledande och största white label ETF-leverantör tycker vi verkligen om att arbeta med branschledare och branschexperter som Sprott. Det är uppenbart att de är experter inom uran- och naturresursindustrin och har utvecklat betydande och unik IP under åren. Genom att arbeta med HANetf kan de framgångsrikt föra denna IP till europeiska och globala investerare som vill använda UCITS-omslaget utan att lägga stövlarna på marken i Europa på ett tids- och kostnadseffektivt sätt.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla ASWD ETF

Sprott Copper Miners ESG Screened UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget HANetf lanserar Junior Uranium Miners ETF på London Stock Exchange och Xetra dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt