Fyra anledningar till varför investerare bör vara uppmärksamma på obligationer

Oron på obligationsmarknaden som startade i oktober markerade en av de värsta försäljningarna i historien, men när 2023 närmar sig sitt slut säger en marknadsveteran att det finns anledning till optimism när det gäller ränteintäkter på väg in i det nya året. Han anser att investerare bör vara uppmärksamma på obligationer.

I ett meddelande i slutet av november påpekade Lawrence Gillum, chefsräntestrateg för LPL Financial, att obligationer först nyligen har blivit positiva för året.

Han angav fem anledningar till att det nuvarande upplägget bådar gott för investerare, med början i slutet av Federal Reserves räntehöjningskampanj.

“Den största motvinden till räntemarknaderna under de senaste åren har otvetydigt varit Fed “sa Gillum. Med desinflationen som fortsätter med ett stadigt klipp, sa han att centralbanken sannolikt är klar med sin penningpolitiska åtstramning. [Vi tror att Fed sannolikt är klar, vilket borde eliminera den största motvinden till räntemarknaderna”, sa han.

För det andra pekade Gillum på den asymmetriska risk-avkastningsprofilen för obligationer, mycket tack vare den högre “avkastningskudden” som kan kompensera högre räntor.

För det tredje sa strategen att obligationsinvesterare kunde se aktieliknande avkastning – utan aktieliknande risker.

LPL Financial har ett basfall för att det 10-åriga statskassan ska sväva på 4,25 %-4,75 %, men den hävdar att en ihållande ränteminskning kan leda till hög ensiffrig eller låg tvåsiffrig avkastning under de kommande 12 månaderna för fasta räntor inkomstinvesteringar.

“[Om ekonomin saktar ner och Fed sänker räntorna mer än vi förväntar oss nästa år, kan dessa högkvalitativa räntesektorer generera 12-13% avkastning (inga garantier förstås),” skrev Gillum i anteckningen.

Och för det fjärde kommer det nuvarande räntelandskapet att öppna dörren för inkomstorienterade investerare att generera inkomster igen, enligt hans uppfattning. Just nu sa han att obligationsinvesterare kan bygga en högkvalitativ portfölj av amerikanska statsobligationer, AAA-klassade bolånesäkrade värdepapper och företag med kort löptid av investeringsgrad.

“Investerare behöver inte längre “sträva efter avkastning” genom att ta stora risker för att möta sina inkomstbehov,” sa Gillum. “Och för de investerare som är oroade över ännu högre avkastning, är portföljer med stegar och enskilda obligationer som hålls till förfall sätt att dra fördel av dessa högre avkastningar.”

Gillum skriver att när marknaderna övergår till en mer normal räntemiljö är obligationsinvesterare på ett bra ställe när 2023 slutar.

“Det är inte att säga att det inte kommer att finnas volatilitet, det kommer att finnas, men vi tror att risken/belöningen för ränteintäkter är lika attraktiv som den har varit på länge, vilket vi är tacksamma för.”

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Fyra anledningar till varför investerare bör vara uppmärksamma på obligationer appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt