Försvarsfond når 50 miljoner USD i förvaltat kapital när de geopolitiska spänningarna fortsätter att öka

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, meddelar att deras försvarsfond når 50 miljoner USD. Future of Defence UCITS ETF (ASWC) har nått 51,1 miljoner USD under förvaltning (AUM) för första gången sedan lanseringen i juli 2023.

NATO, som följer EQM Future of Defense Index, strävar efter att ge exponering för de globala företag som genererar intäkter från NATO och icke-NATO (NATO+) allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter.

Investerare är allt mer medvetna om det nuvarande spända geopolitiska klimatet, från det pågående kriget i Ukraina till spänningarna i USA och Kina. År 2023 genomförde HANetf en undersökning som förmögenhetsförvaltare fann att 78 procent har lagt ökad vikt vid geopolitik när de engagerar sig i fondurval under det senaste året. Denna uppfattning om geopolitisk risk har sedan dess ökat hittills 2024, då USA och Storbritannien genomförde luftangrepp mot Houthi-milisen som svar på attacker mot global sjöfart och den fortsatta inriktningen av amerikanska trupper i Mellanöstern av grupper som påstås vara sponsrade av Iran.

Försvarsutgifterna ökar. År 2022 spenderades rekordstora 2,2 biljoner dollar – den högsta nivån som någonsin registrerats. Även om siffran för 2023 ännu inte har publicerats, förväntas siffran överstiga 2022. Ett särskilt tillväxtområde är bland europeiska NATO-medlemmar. Dessa länder har skakas ur sin utgiftsnedgång efter det kalla kriget efter den ryska invasionen av Ukraina, med förnyade ansträngningar för att nå Natos militärutgiftsmål på 2 procent av BNP.

Men på 2000-talet handlar nationell säkerhet inte bara om fysiska gränser och militär styrka. Regeringar måste nu överväga att skydda cyberrymden, som har blivit en ny slagmark. cybersäkerhetsattacker ökar konsekvent med växande geopolitiska spänningar, enligt EU:s byrå för cybersäkerhet som noterades i sin senaste rapport om hotlandskap.

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) sammanför dessa två komponenter i modernt försvar och fångar både växande konventionella militärbudgetar och det ökande behovet av robust cybersäkerhetsförsvar.

Genom att använda ett passivt, regelbaserat tillvägagångssätt måste företag få mer än 50 procent av sina intäkter från tillverkning och utveckling av militära flygplan och/eller försvarsutrustning eller ha affärsverksamhet inom cybersäkerhet kontrakterad med ett NATO+-medlemsland.

Den maximala exponeringen per land är 60 procent, vilket gör det möjligt för icke-amerikanska företag med huvudkontor i NATO+ att uppnå en meningsfull vikt i portföljen och ge en mer diversifierad global exponering.

Hector McNeil, grundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Oavsett om det är det pågående kriget i Ukraina eller den ökande risken för konflikt över Taiwan eller krigsutbrottet i Mellanöstern, är det uppenbart att världen håller på att bli en mer riskfylld plats. Världen efter kalla kriget är över – och regeringar runt om i världen inser detta.

”Efter år av underutnyttjande tar NATO-medlemmar i Europa äntligen sin del av försvarsutgifterna på allvar. Polen, till exempel, siktar nu på att spendera 4 procent av sin BNP på försvar och potentiellt bygga den största landarmén i Europa.

”Men det handlar inte bara om att spendera på stridsvagnar och missiler. Cyberrymden är nu en ny domän för krigföring, vilket det uppenbarligen har varit sedan både 2014 och 2022 års ryska invasioner av Ukraina, där det senare obarmhärtigt måltavlades av statligt sponsrade cyberattacker.

”Investerare är fullt medvetna om denna trend, därav den växande efterfrågan på försvarsexponering, som Future of Defence UCITS ETF tillhandahåller på ett unikt och tilltalande sätt. ETF ger en välbalanserad exponering mot globala försvarsföretag, samt en sund viktning av den allt viktigare cyberkomponenten av nationell säkerhet. ETFens NATO-screening låter också investerare vara säkra på att deras exponering inte är för geopolitiskt oansvariga aktörer, samt fånga tillväxtmöjligheten kring det europeiska NATOs viktiga behov av att återuppbygga sin militära kapacitet. Försvarsrelaterade fonder finns men de tenderar att vara tunga för industrier och inte fokuserade på Nato och dess allierade som per definition är en defensiv allians och inte en angripare. ASWC är en unik ETF på denna grund.”

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget Försvarsfond når 50 miljoner USD i förvaltat kapital när de geopolitiska spänningarna fortsätter att öka dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt