Flera orsaker till att oljepriset faller kraftigt

Oljepriserna har den senaste tiden gått ner och idag är de i fritt fall. WTI-oljan har idag fallit 4,70 procent till 73,20 USD per fat och Brentoljan 4,53 procent till 77,52 USD per fat. Det är de lägsta nivåerna sedan juli. Men varför faller oljepriserna?

Råoljelagren i USA ökade med 3,6 miljoner fat förra veckan medan produktionen höll sig stabil på rekordhöga 13,2 miljoner fat per dag, enligt uppgifter från Energy Information Agency igår.

Den amerikanska industriproduktionen sjönk med 0,6 procent i oktober, till stor del påverkat av strejkerna inom biltillverkningsindustrin.

Samtidigt har raffineringen av råolja i Kina minskat 2,8 procent till 15,1 miljoner fat per dag, att jämföra med den rekordhöga raffineringen månaden innan. Detta tyder på att världens näst största ekonomi saknar ner.

OPEC skyller som vanligt prisnedgången på spekulanter. Men kombinationen av att USA producerar olja på en rekordhög nivå samtidigt som världens stora ekonomier har en något lägre aktivitet gör just nu att marknaden tippar över till oljebjörnarnas fördel.

Inlägget Flera orsaker till att oljepriset faller kraftigt dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt