Elva spanska aktier som erbjuder en direktavkastning på 6 procent eller mer

Den spanska aktiemarknaden har alltid präglats av sin generösa aktieägarersättning, och 2024 kommer den återigen att visa detta. Enligt Bloomberg är utdelningen för Ibex 35 för närvarande cirka 5,3 procent, i ett område med maximi som inte har setts sedan 2020, året för pandemin. Av de 35 spanska aktier i jämförelseindexet erbjuder 12 företag en avkastning på över 5 procent med den utdelning de förväntas dela ut 2024.

Tre företag sticker ut särskilt för sin årliga direktavkastning, det vill säga vad de erbjuder med de betalningar de kommer att dela ut mellan nu och 31 december. Dessa är Enagás (med 11,4 procent), Bankinter med 8,9 procent och Telefónica som når 9 procent. Betalningsschemat för 2024 har redan börjat, med Endesa och Redeias utdelningar som redan har betalats denna månad. Men det finns fortfarande mycket belöning för jakt.

Om vi fokuserar på det mest lönsamma får den första utdelningen från Enagás – som ännu inte bekräftas – vänta till juli. Det skulle fortfarande vara den kompletterande betalningen på grund av 2023 års resultat och kommer att uppgå till 1,04 euro, enligt Bloomberg, ett belopp som ger en avkastning på 6,8 procent. Till detta belopp skulle vi behöva lägga, redan i december, den första interimsutdelningen för år 2024, som förväntas uppgå till cirka 0,70 euro. Det är dessa två kraftfulla leveranser som bringar lönsamheten för Enagás årliga utdelning över 11 %, för att placera den i spetsen för hela Ibex 35.

Den stora majoriteten av dessa utdelningar är fortfarande uppskattningar; Endast de utdelningar som kommer att levereras av spanska aktier denna månad som Repsol, ACS, Acerinox och Iberdrola har bekräftats.

Ökade bankutdelningar

Lönsamheten för bankernas ersättningar har bara skjutit i höjden under det senaste och ett halvt året, i hettan av räntehöjningen från Europeiska centralbanken (ECB). En penningpolitisk situation som har fått företag att revidera sina vinstberäkningar uppåt och även att öka sina aktieägarersättningar. Därför visas de fem Ibex 35-bankerna alla i tabellen över indexets bästa utdelningar för i år. Men Bankinter sticker ut särskilt.

Fallet på aktiemarknaden i december har bidragit till att öka avkastningen, som är nära 10 procent, en månad då aktien föll med nästan 11 procent medan de spanska aktier som ingår i Ibex upplevde ett sant rally. Bankinter betalar fyra gånger per år, i mars, juni, september och december. Din närmaste betalning, i mars 2024, förväntas uppgå till 0,12 euro, vilket gör att du kan plocka in drygt 2 procent. De andra tre kommer senare att läggas till honom, för 15 cent vardera. Banken når vinstplatån efter att ha nått sitt tak med räntehöjningen.

Telefónica, som publicerade sin strategiska plan i november förra året, satte ett golv för utdelningen till 0,30 euro varje år mellan nu och 2026. Marknaden förväntar sig något mer, 0,32 euro, 2024, enligt Bloomberg, som placerar den årliga lönsamheten för telekomföretaget som leds av José María Álvarez-Pallete till cirka 9 procent. Den första betalningen väntas i juni, för 0,15 euro, och den andra i december, för ytterligare 0,17.

En god nypa av den ersättningen kommer att gå till den spanska regeringen: på julafton, monopoliserade telekomföretaget den ekonomiska pressens förstasidor när det blev offentligt att det skulle ta upp till 10 procent av sitt kapital genom Sepi (State Society of Industrial Participations). Detta inträde kommer efter att Saudi Telecom (STC)-fonden tog 5 procent av aktierna.

Det fjärde mest lönsamma Ibex-noterade bolaget med sin ersättning är CaixaBank, som låter dig plocka in 8,6 procent på en gång, eftersom banken delar ut en enda utdelning varje år, något som är väldigt vanligt bland EuroStoxx-noterade bolag men inte så mycket bland de inhemska företagen. Det förväntas att företaget i mitten av april kommer att leverera 0,32 euro, en siffra som förbättras med nästan 40 procent jämfört med förra året.

En utdelningsklassiker bland spanska aktier , Mapfre, rankas som den femte största vinsten på Ibex. Försäkringsgruppen låter dig få 8,1 procent med sina två leveranser 2024: en första betalning i maj, för ett förväntat belopp på 0,09 euro (vilket är tilläggsbetalningen för 2023), och en annan i november, för ytterligare 0,07 euro (vilket redan skulle motsvara acontobetalningen för 2024).

Utan att lämna finanssektorn är Unicaja mycket nära Mapfre, vars engångsutdelning 2024 erbjuder 7,9 procent. Enheten kommer, enligt Bloombergs prognoser, att dela ut 0,07 euro nästa maj, en siffra som förbättras med 44 procent jämfört med för ett år sedan. Unicaja tjänar 285 miljoner fram till september, 4,9 procent mer.

Logista väntar på godkännande av sin utdelning vid nästa bolagsstämma, som kallas till den 2 och 3 februari. Distributionsgruppen föreslår att leverera 1,36 euro den 29 februari, som ett tillägg för räkenskapsåret 2023. Det beloppet tjänar 5,6 procent. Redan i augusti väntas det leverera den första interimsutdelningen 2024, till ett belopp av 0,55 euro. I november förra året tillkännagav företaget en ökning av volymen av sin ersättning, som förväntas skjuta i höjden med 33 procent, från 1,44 euro levererad mot 2023 till 1,91 motsvarande år 2024.

Redeia å sin sida betalar två gånger om året, men investerarna hinner inte längre fånga den första av dessa leveranser, som, som en förhandstitt på Tre kungars dag, ägde rum denna fredag den 5 januari. Ja, det finns gott om tid att hinna med tillägget som som vanligt kommer att levereras enligt prognoser i juli. Det blir 0,727 euro, vilket ger 4,9 procent.

De två betalningar som BBVA kommer att göra i år, den ena i april och den andra i oktober, som den brukar, uppgår till 6,3 procent. Bolaget har satt en utbetalning (andel av nettovinsten som avsätts till ersättning) på mellan 40 och 50 procent. Utdelningen för april förväntas bli 0,35 euro (13 procent mer än april 2023) och den för oktober 2024 kommer att uppgå till 0,17 euro, (6 procent över samma betalning för ett år sedan). Du kanske är intresserad: BBVA och CaixaBank bryter historiska toppar med utdelningar och ger vingar till årsslutsrallyt.

Fortfarande med utdelningar fast på 6 procent hittar vi Endesa och Repsol, som också lyckas vara bland de mest attraktiva spanska utdelningarna i Ibex 35.

Inlägget Elva spanska aktier som erbjuder en direktavkastning på 6 procent eller mer dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt