Elmarknaden just nu: Påsklovet bjuder på aprilväder

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Efter påskhelgen sjönk temperaturerna på nytt i hela landet. Det i kombination med mindre vindkraft gör att elpriserna stigit något. Som alltid är vädret ombytligt under april, våren kan göra ett snabbt intåg, och då sjunker elpriset igen. Snart väntas även vårfloden komma igång, vilket fyller på vattenkraftens magasin. Förra året skedde detta i mitten av april, men det är fortfarande osäkert när årets vårflod kommer igång.

Elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool (exklusive påslag och moms) landade för mars på 56,6 – 63,4 öre/kWh i alla elområden. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ser ut att förbättras under april.

En av Vattenfalls meteorologer, Mikael Thur, kommenterar förloppet:
– Det finns fortfarande mycket snö i fjällområdena, vilket skapar goda förutsättningar. När nederbörden består alltmer av regn så kommer vattenmagasinen att fyllas på. Den något kyligare starten av april innebär att den årliga vårfloden blir en aning försenad och det är fortfarande osäkert hur stark den kommer att bli. Så fort kylan släpper och vårfloden startar kan våren göra sitt intåg, välbehövligt efter en långdragen vinter med återkommande köldtoppar.

Just nu är tillgängligheten i kärnkraften i Norden 87 procent av installerad effekt och kärnkraftverket Olkiluoto 3 i Finland avslutar sin årliga revision med service och underhåll den 20 april. I Sverige inleds revisionen av Oskarshamn 3 den 6 april.

Geopolitiska oroligheter och striderna i Mellanöstern har fortsatt påverkan på elmarknaden. Milda väderprognoser i Europa, bra fyllnadsgrad i gaslager efter vintern samt en stark dollar är dock faktorer som begränsar uppgången av elpriset just nu.

Mars 2024 (medelspotpris)Mars 2023 (medelspotpris)Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh 56,49 öre/kWh Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh 56,49 öre/kWh Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh 80,62 öre/kWh Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh 91,79 öre/kWh Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.

Inlägget Elmarknaden just nu: Påsklovet bjuder på aprilväder dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt