Egyptisk fond stänger efter 30 procents kursfall

VanEck Vectors Egypt Index ETF (EGPT ETF), en egyptisk fond, avnoteras efter att ha sett ett kursfall på 30 procent ne i pris efter en massiv 60-procentig devalvering av den lokala valutan. VanEck Egypt Index ETF har varit det enda sättet att få exponering mot den egyptiska aktiemarknaden.

Egypten är en av de största ekonomierna på den afrikanska kontinenten. År 2021 rankades landets som Afrikas tredje största ekonomi, med en bruttonationalprodukt (BNP) på ungefär 403 miljarder US-dollar, efter Nigeria och Sydafrika. Även om stora ekonomier runt om i världen ställdes inför sammandragningar på grund av coronavirus-pandemin (COVID-19), lyckades landet upprätthålla en positiv real BNP-tillväxt under samma period. Dessutom var den kumulativa tjänstesektorn den mest dominerande bidragsgivaren till BNP, men enbart tillverkningsindustrin bidrog med mer än 16 procent.

VanEck Egypt Index ETF som lanserades den 18 februari 2010 har i dag ett AUM på 20 miljoner dollar. Denna börshandlade fond kommer att avnoteras den 22 mars 2024.

I veckan sjönk priset på denna ETF från cirka 31 USD till 22 USD. Det omsattes en volym av 260 000 andelar. Det egyptiska pundet sjönk från cirka 30 E£ per USD till E£50.

Inlägget Egyptisk fond stänger efter 30 procents kursfall dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt