Du vill ha mineralreserver men det är bättre att investera i resurser och här är varför

Hur ofta hittar du fruktansvärt undervärderade utvecklingssatsningar som du kan köpa för nästan inget alls, som har blivit rejält nedsmutsade och som redan har finansiering – eller är nära att få det -? Det visar sig att detta inte sker så ofta.

Du kan fråga Gina Rinehart, Australiens gruvmagnat som nyligen betalade ut nästan en miljard dollar för att få en andel på 19,9 % i Liontown Resources. Förresten, LTRs Kathleen Valley-projekt har totala litiumreserver på 68,5 Mt.

“Reserver definieras formellt som en delmängd av resurser, och även nuvarande och potentiella resurser är bara en liten delmängd av “allt som finns”.
—Lawrence D. Meinert, USGS

Naturligtvis slutar allt med att det handlar om hur mycket risk du är villig att ta. Risktagande är inte för alla, men det är genomförbart. Och med tanke på att upptäcktsresande förlitar sig så mycket på eget kapital borde fler investerare vara beväpnade med bästa möjliga verktyg för att fatta investeringsbeslut.
Just den affären är ett fascinerande fall. Vi har diskuterat det i ett avsnitt av vår podcast nyligen. Det var inte billigt men projektet är planerat för produktion 2024 plus att Gina har råd att komma in så sent i spelet eftersom flytten tjänar Hancocks övergripande strategi.

Om din plånbok är låt oss säga “mindre skrymmande” än Ginas, är ditt bästa skott att rikta in dig på projekt tidigare i Lassonde-kurvan (Vet du inte vad det är, fortsätt läsa). Om du gör din due diligence väl kan du göra stora avkastningar samtidigt som du håller dina poster på en hanterbar nivå.

Detta ansluter till min första lektion i investeringar

Mycket tidigt i min investeringsresa förhandlade jag om aktieersättning med en kund. Jag hade redan fått aktier och optioner från en ny kund, ett företag som just hade börsintroducerats. Jag tänkte att jag skulle försöka få ett liknande avtal med min favoritkund, ett mycket större och etablerat företag (ett där aktiekursen var betydligt högre). Men det var inte meningen och anledningen var enkel: det hela var inte värt ansträngningen för båda parter eftersom mängden aktier vi fick var ganska liten, så den potentiella uppsidan var minimal.

Hela denna erfarenhet ledde mig till konceptet “relevant lot”, vilket är avgörande för att få meningsfulla resultat av investeringar. Att se till att få så många aktier som möjligt med vårt tillgängliga kapital är av största vikt. Att ha rätt med för lite aktier är lika smärtsamt, om inte mer, än att ha fel.

Lassondekurvan

Låt oss ta Lassonde-kurvan som jag just nämnde. Det är en lysande representation av den process som de flesta företag går igenom och visar visuellt varför långsiktiga investeringar vanligtvis är en bättre strategi för att investera i den här sektorn.

I början är det ganska ho-hum ett tag. Det är därför jag ofta säger till nya investerare som är intresserade av tidiga prospekteringsföretag att 5-7 år är en idealisk innehavsperiod som ger dig större chanser att hitta något meningsfullt. Mindre än så, och du hoppas i princip på ett mirakel.

När enastående resultat kommer in ser du spekulationsstadiet där alla pratar om aktien och kursen stiger. Du blir fast. Och så kommer bekräftelsen: det är en upptäckt!

Jag har sett så många upptäckter. Spännande tider. Och vanligtvis kommer resurser in någon gång efteråt. Börjar med antydda och går sedan vidare till högre självförtroende.

Kurvan förklarar också vad som händer med företag efter upptäckt och under deras förstudier. Att vara föräldralös är inte vackert på något sätt. Aktier är oälskade eftersom de flesta sanna spekulanter kom ut eftersom de inte hade en långsiktig syn (eller så följer de religiöst vågen) och varje resursexpansion har praktiskt taget ingen effekt på priset.

Nästa fas är “big boys club”. Företaget behöver STORA NAMN i sitt register. Deltagare inom retail och småsektorn och företag kan inte klippa det längre. Det här kan kännas som en smärtsam process och jag ser varför många investerare väljer att gå ur. Det är för övrigt där Gina tappade sin miljard.

Och här är varför

Innan produktionen har du två sätt att få en känsla av värde: företagets börsvärde som vanligtvis rör sig med kurvan eller tillgängliga ekonomiska studier.

Men kort sagt, varje betydande obalans mellan de två kan peka på möjligheter och att fokusera på indikerade eller uppmätta resurser kommer att hjälpa. Du kommer att betala mycket mindre för resurser! Så riskablare, ja, men bättre “bang for buck”. Det finns till och med ETFer som inkluderar prospekteringsbolag i sina innehav om du inte vill välja enskilda aktier.

Detta är naturligtvis en förenkling men det är ett bra ställe att börja. Om du nu verkligen vill utöka dina due diligence-kunskaper är det en ovärderlig färdighet att förstå exakt hur resurser och reserver skiljer sig åt som alla seriösa investerare måste förstå.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

The post Du vill ha mineralreserver men det är bättre att investera i resurser och här är varför appeared first on Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare.

Fler nyheter

Populärt