Diamantjättarnas insatser för att begränsa utbudet har fått stopp på prisfallen

Priset på diamanter har haft en dyster utveckling. Efter en pandemi-boom så har konsumenter dels tappat en del av sitt intresse för lyxkonsumtion och dels så har inflationen tagit ut sin rätt på folks konsumtionsvilja. Samtidigt har syntetiska diamanter tagit marknadsandelar inom vissa nischer. Under 2023 har grossistpriset på polerade diamanter fallit med 20 procent och rådiamanter har fallit med upp till 35 procent, där en stor del av fallet skedde under sensommaren och tidig höst rapporterar Bloomberg.

Prisfallen har fått de två största företagen i branschen att ta kraftiga åtgärder för att begränsa utbudet. Den traditionella monopolisten De Beers valde nyligen att kraftigt minska försäljningen vid ett av sina försäljningstillfällen vilket gjorde att det köptes diamanter för 80 miljoner USD i stället för 400-500 miljoner USD som är normalt. Diamantmarknaden är speciell, normalt är det säljaren De Beers som bestämmer hur mycket och till vilket pris de utvalda köparna ska köpa. Denna gång gjorde De Beers klart för köparna att de inte kommer exkluderas från framtida köp om de låter bli att köpa idag.

Den stora konkurrenten till De Beers är ryska Alrosa och de har redan stoppat all försäljning under två månader.

Branschen i Indien, den numera största marknaden för att polera och handla diamanter, har infört ett tillfälligt stopp på import av diamanter.

Insatserna har fått effekt och diamantpriserna har slutat falla och inom vissa segment har de även stigit något.

Lundin-bolaget Lucara Diamond har haft en tråkig utveckling

Gruvbolaget Lucara Diamond i Lundin-sfären har inte haft någon rolig utveckling på sin aktie. William Lamb är nu tillbaka som VD sedan ett par månader tillbaka. Företaget rapporterade idag resultatet för sitt tredje kvartal. För helåret ser det trist ut, men sett till just det senaste kvartalet så ökade både försäljning och vinst.

Inlägget Diamantjättarnas insatser för att begränsa utbudet har fått stopp på prisfallen dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt