Det pågår en revolution med aktivt förvaltade ETFer i Europa

ETFer har blivit drivkraften för den aktiva förvaltningssektorn. Det pågår en revolution med aktivt förvaltade ETFer i Europa Under de senaste två decennierna har den globala ETF-industrin expanderat med imponerande 24 procent sammansatt årlig tillväxt (CAGR) för att bli en gigant på 11,2 biljoner dollar i förvaltat kapital. Bara under 2023 kom nästan en biljon nya pengar in och enligt J.P. Morgan AM, kommer trenden att fortsätta ostoppbar. Enligt den amerikanska förvaltarens beräkningar kommer den globala ETF-industrin år 2027 att ha 20 biljoner dollar i tillgångar under förvaltning. Vi talar om att fördubbla storleken på bara fem år, redan från en imponerande bas.

Och inom den ETF-tillväxten växer en ny vinnare fram: aktivt förvaltade ETFer. För jämfört med 24 procent CAGR för ETFer i allmänhet, har aktivt förvaltade ETFer vuxit med 51 procent CAGR under det senaste decenniet. Idag representerar de bara fem procent av ETF-tillgångarna, men förra året stod de för 20 procent av flödena. Det är en global trend som också står för våra dörrar. ”Den aktivt hanterade ETF-revolutionen pågår redan i Europa”, säger Travis Spence, chef för EMEA ETF-distribution på J.P. Morgan. Morgan AM. ”Det finns en verklig aptit att dra nytta av de fördelar som ETF erbjuder som ett investeringsinstrument.”

Som redan har hänt i USA spelar ETFer en allt större roll i europeiska investerares portföljer. Mellan 2017 och 2023 har vikten av noterade fordon i den totala tillgången i UCITS-produkter nästan fördubblats. För fem år sedan stod UCITS ETFer knappt för 8 procent av de 8 biljonerna USD i UCITS. I slutet av förra året stod de redan för 15 procent av de 10 miljarderna i branschen. Enligt uppgifter från J.P. Morgan AM, 64 procent av ETF-köparna i EMEA använder redan aktivt förvaltade ETFer. Och nästan ännu viktigare, 76 procent av investerarna planerar att öka sin exponering mot aktiva ETFer under de kommande 2-3 åren.

Handelstrender för ETFer

Det är just denna kommersiella megatrend, den med aktivt förvaltade ETFer, som J.P. Morgan AM försöker fånga. Den amerikanska förvaltaren lanserade sin första ETF 2014, men det var inte förrän 2017 när den började växa fram som ett affärsområde för företaget. Under 2018 började de aktivt främja aktiva ETFer i Europa och idag förvaltar de 150 miljarder dollar i tillgångar globalt. Detta gör dem till den andra globala leverantören av aktivt förvaltade ETFer globalt och nummer ett på UCITS-marknaden, där de stod för 44 procent av tillgångarna och 83 procent av nettoflödena förra året.

Den ledarpositionen ger dem ett privilegierat fönster till vad investerare efterfrågar just nu. Och vad Spence tydligt ser är att debatten om aktiv förvaltning kontra passiv förvaltning redan har löpt ut när vi pratar om ETFer. Att investerare faktiskt ser mot aktivt förvaltade ETFer som ett annat verktyg för att bygga sina portföljer. ”De inser att bara förlita sig på passiv förvaltning innebär att lämna alfa på bordet”, säger förvaltaren.

Att dra om gränserna för vad en investerare kan förvänta sig av ETFer

Bland de produkter som fångar mest uppmärksamhet hos sina kunder finns således tre fonder från dess Enhanced Index Equity-sortiment: JREG, JREU och JREE. Dessa ETFer har ett lågt tracking error, bara 100 punkter, men de använder den budgeten för att generera alfa genom sin egen analys. ”Som att följa ett index, men att utnyttja vår egen insikt om specifika företag”, förklarar Spence. Det tog tid för den här typen av strategier att visa sitt mervärde, men nu när Enhanced Index Equity-sortimentet har fyllt fem år skördar de flödena.

Och intresset för aktiva ETFer expanderar också till strategier som är ännu längre bort från riktmärken. Speciellt inom fast inkomst. ”Investerare öppnar upp för tanken att ETFer också kan användas för att uttrycka övertygelse”, förklarar Spence. För att svara på det kravet har J.P. Morgan AM lanserar strategier i ETF-format inspirerade av dess flaggskepp, såsom JPM Active Global Aggregate Bond UCITS ETF (JAGG), som leds av Myles Bradshaws team, chef för Global Aggregate. ”Vi vill verkligen dra om gränserna för vad en investerare kan förvänta sig av ETFer”, säger Spence.

Slutligen, en tredje trend som Spence upptäcker i ETF-flöden är efterfrågan på produkter med ESG-kriterier. Fonder som klassificeras som artikel 8 under SFDR har blivit minimistandarden i branschen och samma sak händer för ETFer. ”Faktum är att en del av flödets rörelse mot aktivt förvaltade ETFer svarar på investerare som letar efter produkter nära indexet, men med ett lager av hållbarhet”, säger förvaltaren. De har också haft framgång med sin JPM Carbon Transition ETF, som redan har en miljard i tillgångar.

Inlägget Det pågår en revolution med aktivt förvaltade ETFer i Europa dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt