spot_img
22.1 C
Barcelona

Den största fyndigheten någonsin av helium i Nordamerika

-

Den största fyndigheten någonsin av helium i Nordamerika gjordes för några veckor sedan i Minnesota, och mer precist i Iron Range. Det kallas för en drömfyndighet för koncentrationen av helium är 12,4 procent, vilket är 30 gånger högre än branschstandard för kommersiell heliumproduktion.

Thomas Abraham-James, VD för Pulsar Helium, säger att den bekräftade förekomsten av helium kan vara ett av de mest betydelsefulla fynden i världen.

”Det var mycket skrikande, många kramar och high fives. Det är trevligt att veta att alla ansträngningar fungerade och att vi lyckades”, säger Abraham-James till CBS News Minnesota.

CBS News Minnesota besökte borrplatsen strax efter att borriggen hade börjat borra sig ner i marken i början av februari. Fyndigheten skedde drygt tre veckor senare på ett djup av 2 200 fot.

Helium är en viktig gas

USA var under flera årtionden den ledande exportören av helium och hade statliga strategiska reserver. Dessa har dock tömts och sålts till privata aktörer. Abraham-James har tidigare gjort fyndigheter av helium i Tanzania, annars är det Ryssland och Qatar som är stora exportörer av helium.

De flesta tänker nog på ballonger när någon säger helium. Men det är viktig gas som har mångsidiga användningsområden. I vätskeform är det ett av de effektivaste och säkraste kylmedlen. Sjukhusens magnetröntgen är exempelvis beroende av helium.

Många gaser går att utvinna ur luften, även om det är dyrt eftersom koncentrationen är låg. När det gäller helium så är dock koncentrationen i luften nästan obefintlig, eftersom helium är en gas som när den släpps ut stiger genom atmosfären och ut i rymden.

Pulsar Heliums aktie rusade i höjden

Pulsar Helium är börsnoterat på TSX Venture i Kanada och aktien fick en rejäl fart uppåt när fyndigheten gjordes. En genomförbarhetsstudie genomförs nu och bolaget räknar med att den ska vara klar mot slutet av året.

Pulsar Heliums aktiekurs sedan börsnoteringen förra året.

Inlägget Den största fyndigheten någonsin av helium i Nordamerika dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent comments