spot_img
15.3 C
Barcelona

Den nordiska ETF-marknaden oktober 2023

-

Handeln på den nordiska ETF-marknaden oktober 2023 uppgick till cirka 11,8 mdkr (9 mdkr i september) varav cirka 10 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACT:s marknadsandel cirka 88%. Av den totala börsomsättningen i Sverige i oktober svarade ETF-handeln för cirka 2,6%.

Den nordiska ETF-marknaden oktober 2023

Som vanligt var det XACT som hade störst marknadsandel på den nordiska ETF-marknaden i oktober 2023, med en marknadsdel på 87 procent procent. Finska Seligson & Co hade en marknadsandel om nästan 2 procent, vilket faktiskt gör att detta företag hade 100 procent av den finska ETF-marknaden. Resterande andel, 10,35 procent, svarade norska DNB OBX för. DNB är, sedan XACT lagt ned sina norska ETFer, den enda aktören som är verksam i Norge.

Statistik för den nordiska ETF-marknaden

Perioden 2023-10-02 – 2023-10-31 Antal handelsdagar: 22

Under oktober 2023 var den mest omsatta börshandlade fonden hävstångsfonden Xact Bear x 2. Xact Bear x 2 tillsammans med Xact Bull x 2 handlas frekvent, och på kort sikt, vanligt förekommande i till exempel daytrading.

Den tredje mest omsatta ETFen var norska DNB OBX och den fjärde mest omsatta börshandlade fonden Xact Norden (UCITS). Den femte mest omsatta börshandlade fonden var den traditionella XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF) 

På sjätte plats finns Xact Norden Högutdelande, en ETF som oftast ingår i varenda utdelningsjägares portfölj, just för att denna börshandlade fond delar ut varje kvartal. Denna ETF lämnade årets fjärde utdelning under november vilket kan ha bidragit till det stora intresset.

Av de mest omsatta ETFerna på den nordiska ETF-marknaden oktober 2023 var elva av de tretton mest handlade börshandlade fonder emitterade av XACT. Utöver ovanstående ETFer finns även två börshandlade fonder från Lyxor, numera Amundi samt en från isländska Landsbréf, som handlas på den nordiska marknaden.

Inlägget Den nordiska ETF-marknaden oktober 2023 dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent comments