spot_img
22.1 C
Barcelona

Den nordiska ETF-marknaden februari 2024

-

Handeln på den nordiska ETF-marknaden februari 2024 uppgick till cirka 7,1 mdkr (9,6 mdkr i januari) varav cirka 5,5 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACTs marknadsandel cirka 96 procent. Av den totala börsomsättningen i Sverige i februari svarade ETF-handeln för cirka 1,4 procent.

Som vanligt var det XACT som hade störst marknadsandel på den nordiska ETF-marknaden i februari 2024, med en marknadsdel på 95,80 procent. Finska Seligson & Co hade en marknadsandel om drygt 2,87 procent, vilket faktiskt gör att detta företag hade 100 procent av den finska ETF-marknaden. Resterande andel, 1,33 procent, svarade norska DNB OBX för. DNB är, sedan XACT lagt ned sina norska ETFer, den enda aktören som är verksam i Norge.

Statistik för den nordiska ETF-marknaden februari 2024

Avser perioden 2024-02-01 – 2024-02-29

Antal handelsdagar: 21

Den mest omsatta börshandlade fonden under januari 2024 var hävstångsfonden Xact Bear x 2. Xact Bear x 2 tillsammans med Xact Bull x 2 handlas frekvent, och på kort sikt, vanligt förekommande i till exempel daytrading.

Den näst mest omsatta ETFen var XACT OMXC25 ESG (UCITS ETF), som försöker följa SHBNESG-indexet. SHBNESG-indexet följer de 25 största och mest omsatta aktierna på den danska aktiemarknaden.

Den fjärde mest omsatta ETFen var den traditionella XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF).

På sjätte plats finns Xact Norden Högutdelande, en ETF som oftast ingår i varenda utdelningsjägares portfölj, just för att denna börshandlade fond delar ut varje kvartal.

På sjunde plats hittar vi var den mest omsatta börshandlade fonden Xact Norden (UCITS), som alltså är en helt annan ETF än den som nämns ovan.

På åttonde plats hittar vi XACT Svenska Småbolag, en fond som sällan hamnar så pass högt på denna lista.

Av de mest omsatta ETFerna på den nordiska ETF-marknaden december 2023 var elva av de tretton mest handlade börshandlade fonder emitterade av XACT. Utöver ovanstående ETFer finns även två börshandlade fonder från Lyxor, numera Amundi samt en från isländska Landsbréf, som handlas på den nordiska marknaden.

Inlägget Den nordiska ETF-marknaden februari 2024 dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent comments