Den NATO-anpassade försvarsfonden överstiger 250 miljoner USD

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETPer för digitala tillgångar, är glada att meddela att den NATO-anpassade försvarsfonden Future of Defense UCITS ETF (Ticker: ASWC) har nått 253,02 MUSD under förvaltning (AUM) ) efter över 200 miljoner USD nettoinflöden 2024.

ASWC, som lanserades för bara nio månader sedan i juli 2023, följer EQM Future of Defense Index och försöker ge exponering för de globala företag som genererar intäkter från NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter.

Investerare är allt mer medvetna om det nuvarande spända geopolitiska klimatet, accentuerat av pågående konflikter mellan Ryssland och Ukraina, och Israel och Hamas.

Följaktligen ökar försvarsutgifterna. År 2023 spenderades rekordstora 2,24 biljoner dollar – den högsta nivån som någonsin registrerats. Ett särskilt tillväxtområde är bland de europeiska NATO-medlemmarna. Dessa länder har skakas ur sin utgiftsnedgång efter det kalla kriget efter den ryska invasionen av Ukraina, med förnyade ansträngningar för att nå Natos militärutgiftsmål på 2 % av BNP.

Senast ökade Polen sina försvarsutgifter till nästan 4 % av sin BNP, och den polske presidenten Andrzej Duda sa förra månaden att NATO-medlemmarna borde sikta på minst 3 %. Som Duda sa, ”larmklockorna ringer.”

Men på 2000-talet handlar nationell säkerhet inte bara om fysiska gränser och militär styrka. Regeringar måste nu överväga att skydda cyberrymden, som har blivit en ny slagmark. Cybersäkerhetsattacker ökar konsekvent med växande geopolitiska spänningar, vilket noteras av EUs byrå för cybersäkerhet i sin senaste rapport om hotlandskap.

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) sammanför dessa två komponenter i modernt försvar och fångar både växande konventionella militärbudgetar och det ökande behovet av robust cybersäkerhetsförsvar.

Genom att använda ett passivt, regelbaserat tillvägagångssätt måste företag få mer än 50 % av sina intäkter från tillverkning och utveckling av militära flygplan och/eller försvarsutrustning eller ha affärsverksamhet inom cybersäkerhet kontrakterad med ett NATO+-medlemsland.

Den maximala exponeringen per land är 60 %, vilket gör det möjligt för icke-amerikanska företag med huvudkontor i NATO+ att uppnå en meningsfull vikt i portföljen och ge en mer diversifierad global exponering.

I mars uppmärksammades även ASWC ETF vid XENIX ETF Special Awards UK 2024, där den korades till bästa innovativa nykomling-ETF.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Vi befinner oss mitt i geopolitisk turbulens – oavsett om det är det pågående kriget i Ukraina, konflikten mellan Israel och Hamas eller Houthi-attacker på fartyg i Röda havet – det är klart att världen efter kalla kriget är över. Efter år av underutnyttjande tar NATO-medlemmar och allierade i Europa äntligen sin del av försvarsutgifterna på allvar. Polen, till exempel, spenderar nu 4 % av sin BNP på försvar.

”Men det handlar inte bara om fysiskt försvar – en ny krigsskådespelare har vuxit fram i cyberrymden, och det har blivit avgörande att investera i cyberförsvar.

”Investerare känner igen denna trend, vilket framgår av Future of Defense UCITS ETF som har sett över $200 miljoner nettoinflöden hittills i år. ETF ger en välbalanserad exponering mot globala försvarsföretag, samt en sund viktning av den allt viktigare cyberkomponenten av nationell säkerhet. ETFens NATO-screening låter också investerare vara säkra på att deras exponering inte är för geopolitiskt oansvariga aktörer, samt fånga tillväxtmöjligheten kring det europeiska NATOs viktiga behov av att återuppbygga sin militära kapacitet. Försvarsrelaterade fonder finns men de tenderar att vara tunga för industrier och inte fokuserade på Nato och dess allierade som per definition är en defensiv allians och inte en angripare. ASWC är en unik ETF på denna grund.”

”Vi övervägde länge och hårt kring fokus för en försvars-ETF som återspeglar de ökande geopolitiska spänningarna, men som också återspeglar investerarnas oro kring moralen i att investera i försvarssektorn. Nato är en defensiv allians och som Nato säger, ”avskräckning och försvar är en av Natos kärnuppgifter.” Vi ansåg att en avskräckningsfokuserad ETF var mer meningsfull i dessa moderna tider, och Natos grundarrangemang lyfter fram kollektivt försvar. Vi övervägde ESG-screening men tyckte att de var mindre lämpliga.”

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

ETF, som fokuserar på små och medelstora uranföretag, är mycket efterlängtad och har skapat stort intresse på sociala medier. Sprott, sponsorn av denna produkt i USA, har sett sin version samla runt 400 miljoner dollar i tillgångar på mindre än ett år.

McNeil förklarade att efterfrågan på denna ETF drivs av ett erkännande av kärnkraftens roll i att tillhandahålla en konsekvent ren energikälla och en tillgångspress som förvärrats av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. U308, HANetfs bredare produkt för uranbrytare, var den toppresterande tematiska ETFen i Europa förra året med en avkastning på 45 %.

McNeil lyfte också fram Future of Defense UCITS ETF (ASWC), som drar nytta av nuvarande geopolitiska spänningar. Denna ETF är unik eftersom den inkluderar företag som är anslutna till NATO-medlemmar eller medlemsförbund, som syftar till att dra nytta av ökade försvarsutgifter bland NATO-länderna.

I rampljuset var också ETC Group Physical Bitcoin ETF (BTCE), den mest omsatta kryptospot-ETF i Europa, med tillgångar på 1,3 miljarder dollar. Denna produkt understryker den växande acceptansen och efterfrågan på investeringsalternativ för kryptovaluta i Europa, trots skepsis kring den digitala tillgångsklassen.

McNeil berättade för Proactive att han nyligen deltog i den största årliga ETF-konferensen i Miami Beach, som avsevärt fokuserade på Bitcoin och kryptovaluta ETFer, vilket speglar branschens utveckling och dess hausseartade utsikter mot en framtid värderad till 50 biljoner dollar under det kommande decenniet.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Inlägget Den NATO-anpassade försvarsfonden överstiger 250 miljoner USD dök först upp på ETFmarknaden allt om ETF, börshandlade fonder och ETFer.

Fler nyheter

Populärt