Den eviga korrelationen mellan guldpriset och ETF-fonder är bruten

ETF-fonder är enkla att handla och guld lämpar sig ovanligt väl för att paketeras som en ETF-fond. Det har gjort att ETF-fonder med guld är populära både bland privatpersoner och institutioner.

Det har under lång tid funnits en tydlig korrelation mellan guldpriset och mängden guld som investerare äger via ETF-fonder. När guldpriset stiger köps det ETF-fonder med guld och när priset går ner så säljs det ETF-fonder.

De senaste månaderna har dock någonting hänt. Guldpriset har stigit till nya rekordnivåer, men innehaven av guld via ETF-fonder har fortsatt att minska. Det innebär i praktiken att privatpersoner och institutioner säljer, samtidigt som andra aktörer köper. En grupp som sannolikt köper är centralbanker, vi skrev exempelvis igår att Kinas centralbank har ökat sitt innehav 16 månader i rad.

En naturlig förklaring till att privatpersoner och institutioner har sålt guld de senaste månaderna är att aktiemarknaden har haft en fantastisk utveckling, det har helt enkelt varit mer intressant att vara med på aktiemarknadens utveckling än guldets. Det ovanliga är dock att säljtrycket har mötts av ett ännu större köptryck, det är sällan en köpsida är starkare än ett negativt ETF-flöde.

Inlägget Den eviga korrelationen mellan guldpriset och ETF-fonder är bruten dök först upp på Råvarumarknaden.se.

Fler nyheter

Populärt